Πάστα ταψιού

Κομμάτια Πάστας ταψιού με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, υπέροχη λευκή κρέμα και λαχταριστή γκανάζ σοκολάτας

ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ 


Μια φανταστική Πάστα ταψιού με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, υπέροχη λευκή κρέμα και λαχταριστή γκανάζ σοκολάτας.


Υλικά (για 16 πάστες)

Για το παντεσπάνι
  • 6 αυγά 
  • 6 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές) 
  • 6 κ.σ. αλεύρι (κοφτές) 
  • 4 κ.σ. κακάο (γεμάτες) 
  • 4 κ.σ. σπορέλαιο 
  • 1 βανίλια 
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτά) 

Για το σιρόπι
  • 2 κούπες νερό 
  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • 1 βανίλια 
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό (προαιρετικά) 
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού ή 1 κ.σ. γλυκόζη 

Για τη λευκή κρέμα
  • 2 κονσέρβες φυτική σαντιγί Μόρφατ (κρύες, από το ψυγείο) 
  • 1 ζαχαρούχο γάλα (397-400 γρ.) 
  • 1 βανίλια 

Για τη γκανάζ σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη) 
  • 150 γρ. γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο, πλήρες) 
  • 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη 


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια. 
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ή κατά προτίμηση με μία σπάτουλα. 
  3. Ρίχνουμε λίγο - λίγο και το σπορέλαιο. 
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί (35x30 εκ.) και ψήνουμε στους 180°C (αντιστάσεις) για 10 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα. 
  5. Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά, εκτός από το κονιάκ, που το προσθέτουμε εκτός φωτιάς. 
  6. Περιχύνουμε το καυτό παντεσπάνι με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  7. Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τη βανίλια και απλώνουμε την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι. Παγώνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. 
  8. Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα με το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε να γίνει χλιαρή. 
  9. Απλώνουμε τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 1-2 ώρες. 
  10. Κόβουμε σε κομμάτια, σκουπίζοντας το μαχαίρι σε κάθε τομή, και διακοσμούμε με λευκές νιφάδες σοκολάτας. 


Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou 
 
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget