
ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ
Μια φανταστική Πάστα ταψιού με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, υπέροχη λευκή κρέμα και λαχταριστή γκανάζ σοκολάτας.
Υλικά (για 16 πάστες)
Για το παντεσπάνι- 6 αυγά
- 6 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές)
- 6 κ.σ. αλεύρι (κοφτές)
- 4 κ.σ. κακάο (γεμάτες)
- 4 κ.σ. σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτά)
Για το σιρόπι
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2 κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού ή 1 κ.σ. γλυκόζη
Για τη λευκή κρέμα
- 2 κονσέρβες φυτική σαντιγί Μόρφατ (κρύες, από το ψυγείο)
- 1 ζαχαρούχο γάλα (397-400 γρ.)
- 1 βανίλια
Για τη γκανάζ σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 150 γρ. γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο, πλήρες)
- 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ή κατά προτίμηση με μία σπάτουλα.
- Ρίχνουμε λίγο - λίγο και το σπορέλαιο.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί (35x30 εκ.) και ψήνουμε στους 180°C (αντιστάσεις) για 10 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα.
- Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά, εκτός από το κονιάκ, που το προσθέτουμε εκτός φωτιάς.
- Περιχύνουμε το καυτό παντεσπάνι με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τη βανίλια και απλώνουμε την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι. Παγώνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
- Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα με το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
- Απλώνουμε τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Κόβουμε σε κομμάτια, σκουπίζοντας το μαχαίρι σε κάθε τομή, και διακοσμούμε με λευκές νιφάδες σοκολάτας.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou