
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΗ ΖΥΜΗ
Αφράτα και νόστιμα τυροπιτάκια με μαλακή ζύμη που δεν κολλάει και προσφέρει άπειρες δυνατότητες για σχέδια και σχήματα.
Υλικά
Υγρά υλικά:- 200 ml χλιαρό γάλα
- 200 ml χλιαρό νερό
- 100 ml σπορέλαιο
Για τη ζύμη:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8 γρ.)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 αυγά (μόνο τα ασπράδια στη ζύμη)
- 750 γρ. περίπου αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη:
- Οι κρόκοι από τα αυγά
- 1-2 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το αλάτι μαζί με το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε μικρά κομμάτια και δημιουργούμε τα τυροπιτάκια μας, δίνοντάς τους ό,τι σχέδιο θέλουμε. Μπορούμε να γεμίσουμε τα τυροπιτάκια με τη γέμιση της επιλογής μας, όπως φέτα ή κίτρινα τυριά.
- Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
