ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ
Μια εύκολη και λαχταριστή Κιμαδόπιτα με χοιρινό κιμά, κρέμα τυριών και τραγανή σφολιάτα.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 750 γρ. χοιρινός κιμάς
- 100 γρ. λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Μια πρέζα μπαχάρι
- 1/2 φλιτζ. σάλτσα τομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα τυριών:
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτη κούπα γάλα
- 200 γρ. mix τριών τυριών της επιλογής μας (όπως γκούντα, ρεγκάτο, γραβιέρα)
Για τη βάση:
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
Εκτέλεση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνουμε τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριών: Σε μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ελαφριά πάστα (ρου).
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να ενσωματωθούν.
- Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα τυριών. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές, πλούσιο μείγμα.
- Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ ή ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάτο, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα ελαφρώς.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά με τα τυριά πάνω από το φύλλο και το ισιώνουμε απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το τεντώνουμε να πάει παντού και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να “σφραγιστεί” η πίτα.
- Χαράσσουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι (όχι ως κάτω), για να ψήνεται πιο σωστά και να κόβεται εύκολα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω αντίσταση ή αέρα αν προτιμάμε) για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να φουσκώσει όμορφα.
- Αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε, για να σφίξει ελαφρώς η γέμιση.
Δημιουργός συνταγής: Penelope Panagiotopoulou
