Κιμαδόπιτα με φύλλο σφολιάτας και κρέμα τυριών

Πίτα με χοιρινό κιμά και τυριά, ψημένη σε φύλλο σφολιάτας, κομμένη σε τετράγωνο κομμάτι


ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ


Μια εύκολη και λαχταριστή Κιμαδόπιτα με χοιρινό κιμά, κρέμα τυριών και τραγανή σφολιάτα.


Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 750 γρ. χοιρινός κιμάς 
  • 100 γρ. λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα 
  • 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • Μια πρέζα μπαχάρι 
  • 1/2 φλιτζ. σάλτσα τομάτας 
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη 
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για την κρέμα τυριών:

  • 1 κ.σ. βούτυρο 
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 γεμάτη κούπα γάλα
  • 200 γρ. mix τριών τυριών της επιλογής μας (όπως γκούντα, ρεγκάτο, γραβιέρα) 

Για τη βάση:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα) 


Εκτέλεση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να πάρουν ελαφρύ χρώμα. 
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνουμε τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. 
  3. Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριών: Σε μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ελαφριά πάστα (ρου). 
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να ενσωματωθούν. 
  5. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα τυριών. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές, πλούσιο μείγμα. 
  6. Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ ή ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάτο, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα ελαφρώς. 
  7. Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά με τα τυριά πάνω από το φύλλο και το ισιώνουμε απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα. 
  8. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το τεντώνουμε να πάει παντού και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να “σφραγιστεί” η πίτα. 
  9. Χαράσσουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι (όχι ως κάτω), για να ψήνεται πιο σωστά και να κόβεται εύκολα. 
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω αντίσταση ή αέρα αν προτιμάμε) για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να φουσκώσει όμορφα. 
  11. Αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε, για να σφίξει ελαφρώς η γέμιση. 


Δημιουργός συνταγής: Penelope Panagiotopoulou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!