Αφράτα, μυρωδάτα και γεμάτα φέτα! Αυτά τα τυροπιτάκια σε σχήμα κρουασάν είναι το ιδανικό αλμυρό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά
- 400 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά (κρατάμε τους 2 κρόκους για επάλειψη)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 60 γρ. νωπή μαγιά
- 240 γρ. χλιαρό γάλα
- 180 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε ελαφρά τα 2 ολόκληρα αυγά και τα 2 ασπράδια (κρατάμε τους κρόκους για επάλειψη), μαζί με το αραβοσιτέλαιο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά στο μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, ελαστική και ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε κυκλικό φύλλο διαμέτρου 40-45 εκ. Χαράζουμε και κόβουμε σε 4, μετά στα 8 και τέλος στα 16 τρίγωνα κομμάτια (όπως κόβουμε πίτσα).
- Στη φαρδιά πλευρά κάθε τρίγωνου βάζουμε ένα κουταλάκι από τη φέτα και τυλίγουμε προς τη μυτερή άκρη για να σχηματιστεί ένα μικρό κρουασάν.
- Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω.
- Ανακατεύουμε τους 2 κρόκους αυγών με 1-2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη γραβιέρα ή ανθότυρο στη φέτα.
- Τα τυροπιτάκια διατηρούνται 2-3 μέρες σε αεροστεγές σκεύος ή μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για να τα έχουμε έτοιμα ανά πάσα στιγμή.
Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Δασκαλούδης