Τυροπιτάκια σε σχήμα κρουασάν με ζύμη γιαουρτιού και φέτα

Αφράτα τυροπιτάκια σαν κρουασάν σε πιατέλα, πασπαλισμένα με σουσάμι

Αφράτα, μυρωδάτα και γεμάτα φέτα! Αυτά τα τυροπιτάκια σε σχήμα κρουασάν είναι το ιδανικό αλμυρό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Υλικά

  • 400 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη 
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 4 αυγά (κρατάμε τους 2 κρόκους για επάλειψη) 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 60 γρ. νωπή μαγιά 
  • 240 γρ. χλιαρό γάλα 
  • 180 γρ. αραβοσιτέλαιο 
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
  • Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. 
  2. Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε ελαφρά τα 2 ολόκληρα αυγά και τα 2 ασπράδια (κρατάμε τους κρόκους για επάλειψη), μαζί με το αραβοσιτέλαιο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ενωθούν καλά. 
  3. Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά στο μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. 
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, ελαστική και ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει. 
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε κυκλικό φύλλο διαμέτρου 40-45 εκ. Χαράζουμε και κόβουμε σε 4, μετά στα 8 και τέλος στα 16 τρίγωνα κομμάτια (όπως κόβουμε πίτσα). 
  7. Στη φαρδιά πλευρά κάθε τρίγωνου βάζουμε ένα κουταλάκι από τη φέτα και τυλίγουμε προς τη μυτερή άκρη για να σχηματιστεί ένα μικρό κρουασάν. 
  8. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω. 
  9. Ανακατεύουμε τους 2 κρόκους αυγών με 1-2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. 
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μοσχοβολήσει το σπίτι. 


Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη γραβιέρα ή ανθότυρο στη φέτα. 
  • Τα τυροπιτάκια διατηρούνται 2-3 μέρες σε αεροστεγές σκεύος ή μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για να τα έχουμε έτοιμα ανά πάσα στιγμή.


Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Δασκαλούδης