Χοιρινό γιουβέτσι με χυλοπίτες

Γιουβέτσι με χοιρινό και χυλοπίτες

ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ


Ένα γιουβέτσι όπως παλιά – χορταστικό, σπιτικό και φτιαγμένο με αγάπη. Χυλοπίτες χειροποίητες, σάλτσα δεμένη, και το χοιρινό μαλακό σαν βούτυρο.


Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή λαιμός), κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 350 γρ. χυλοπίτες
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • Λαδόκολλα για το ψήσιμο


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το χοιρινό στην χύτρα ταχύτητας, σκεπασμένο με νερό. Το αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη χύτρα και το βράζουμε για 45 λεπτά (3/4 της ώρας) μέχρι να μαλακώσει.
  3. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ. Τα σοτάρουμε ελαφρώς να δέσουν τα αρώματα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη και λίγο νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να γλυκάνει και να δέσει.
  5. Σουρώνουμε το κρέας από τον ζωμό και το μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C στις αντιστάσεις, σκεπασμένο με λαδόκολλα, για περίπου 30 λεπτά.
  7. Τέλος, προσθέτουμε τις χυλοπίτες και λίγο από τον σουρωμένο ζωμό του κρέατος. Ανακατεύουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι χυλοπίτες.
  8. Το αφήνουμε ζουμερό, γιατί όσο στέκεται θα τραβήξουν το ζουμί και θα δέσει υπέροχα.
  9. Συνοδεύουμε με μια δροσερή ανάμεικτη σαλάτα εποχής και λίγο κρασάκι αν έχουμε διάθεση για κάτι πιο γιορτινό.

Γιουβέτσι με χοιρινό και χυλοπίτες

Δημιουργός συνταγής: Αγγελικη Πλατη