
Το κυδώνι γλυκό του κουταλιού είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Με την πλούσια γεύση του και το μοναδικό του άρωμα, θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα γίνει η απόλυτη λιχουδιά για κάθε περίσταση. Ακολουθήστε τα μυστικά της συνταγής για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά!
Υλικά
- 8 μεγάλα κυδώνια (1200 γρ καθαρισμένα)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 4 κλωναράκια αρμπαρόριζα
- 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
- Χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρώντας τις φλούδες και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε φέτες όπως τις πατάτες για τηγάνι. Τα τοποθετούμε σε μπολ χωρίς να τα βάλουμε σε νερό, ακόμη κι αν αρχίσουν να μαυρίζουν – δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.
- Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα κυδώνια. Τα ήδη μαυρισμένα κυδώνια θα αποκτήσουν το αρχικό τους χρώμα κατά τη διαδικασία.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για 8-10 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε τα κλωναράκια αρμπαρόριζας και βάζουμε το γλυκό να ξαναβράσει για να δέσει το σιρόπι. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά.
- Στα τελευταία λεπτά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ο οποίος βοηθάει το γλυκό να μη ζαχαρώσει.
- Για να ελέγξουμε αν το σιρόπι έχει δέσει σωστά, αφήνουμε λίγο σιρόπι να κρυώσει και ρίχνουμε μία σταγόνα σε πιατάκι. Αν η σταγόνα παραμένει σταθερή χωρίς να απλώνει, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αν απλώνει, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο.
Μυστικά για πετυχημένο γλυκό
- Προτιμούμε αγουρωπά κυδώνια για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Αν τα κυδώνια είναι μαλακά, μειώνουμε τον χρόνο βρασμού στα 15 λεπτά για να μη λιώσουν.
- Για κίτρινο χρώμα στο γλυκό, δένουμε το σιρόπι χωρίς να αφήσουμε να σταθεί το μείγμα. Αν θέλουμε σκούρο κόκκινο χρώμα, ακολουθούμε τη συνταγή ακριβώς.
- Δεν τοποθετούμε τα κυδώνια σε νερό με λεμόνι κατά το καθάρισμα, ώστε να μην τραβήξουν περιττό νερό.
- Τα κουκούτσια και τις φλούδες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για κυδωνόπαστο.
- Ξαφρίζουμε το γλυκό μόνο στην αρχή, για να μην αφαιρέσουμε ζάχαρη από το μείγμα.
- Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το γλυκό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Πλένουμε τα βάζα, τα βάζουμε στον φούρνο στους 150°C για 15 λεπτά και τα γεμίζουμε με το καυτό γλυκό.
Δημιουργός συνταγής: MPAXARI & KANELA
