
Αν θέλεις ένα γρήγορο, σίγουρο και αρωματικό κέικ, αυτή είναι η συνταγή σου. Φτιάχνεται με απλά υλικά και είναι από αυτά που δοκιμάζεις να δεις αν πέτυχε και τελικά τρως το μισό ταψί!
Υλικά
Για το κέικ
- 5 αυγά
- 1½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο και ελαφρύ λάδι
- 100 ml γάλα
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρινάπ)
Για το γλάσο
- 1½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο (λιωμένο)
- 2 κουταλιές σούπας γάλα
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, σε λειτουργία αέρα.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό) και το λάδι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ή μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα λείο και αφράτο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (κατά προτίμηση δαχτυλίδι ή μακρόστενη).
- Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν ρίξουμε το γλάσο.
Για το γλάσο
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο, το γάλα, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Το χτυπάμε ελαφρά στο χέρι μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Αν το θέλουμε πιο πηχτό, προσθέτουμε λίγη άχνη· αν το θέλουμε πιο αραιό, λίγο γάλα.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και πασπαλίζουμε με έξτρα ξύσμα πορτοκαλιού για χρώμα και άρωμα.
Αν αγαπάς τα αφράτα κέικ με φρέσκα αρώματα, τότε σίγουρα θα λατρέψεις και το Κέικ λεμονιού με γλάσο. Έχει την ίδια βελούδινη υφή, αλλά με δροσερή λεμονάτη γεύση που θυμίζει καλοκαίρι. Δοκίμασέ το κι αυτό, θα γίνει το επόμενο αγαπημένο σου!


