
Αφράτο, κρεμώδες και σοκολατένιο, αυτό το γλυκό είναι ό,τι πρέπει για να κλείσουμε το δείπνο μας. Συνδυάζει δύο πολύ αγαπημένες κρέμες: μια ανάλαφρη λευκή με Μορφατ και ζαχαρούχο, και μια πλούσια σοκολατένια. Είναι το τέλειο κέρασμα για κάθε περίσταση.
Υλικά
Για τη βάση
- 2 πακέτα σαβαγιάρ (περίπου 40-45 τεμάχια, ανάλογα το μέγεθος του ταψιού)
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο (άγλυκο)
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για τη λευκή κρέμα
- 1 τενεκεδάκι φυτική κρέμα (Morfat), κρύα, από το ψυγείο
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Για τη γέμιση ξηρών καρπών
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
- ½ φλιτζάνι φουντούκια, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
- 3 - 4 κουταλιές της σούπας λιωμένη πραλίνα φουντουκιού (Nutella)
Για την κρέμα σοκολάτας
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), παγωμένη
- 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη, κοφτή
- 400 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη και κρυωμένη
Για την επικάλυψη γκανάζ
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 300 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο (για έξτρα γυαλάδα)
Για το γαρνίρισμα
- Τρίμμα σοκολάτας, ξηροί καρποί ή κακάο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με το κακάο μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το κονιάκ. Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ (ένα-ένα, μόνο για 1 δευτερόλεπτο ώστε να μην μουσκέψουν πολύ) και στρώνουμε την πρώτη τους στρώση σε ένα πυρέξ ή ταψάκι της αρεσκείας μας.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το κρύο Μορφάτ (από το τενεκεδάκι) για περίπου 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να έχουμε μια ομοιογενή και πλούσια κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη λευκή κρέμα πάνω από τη στρώση των σαβαγιάρ.
- Από πάνω, πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Λιώνουμε ελαφρώς τη Νουτέλα και τη ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια των ξηρών καρπών.
- Βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα με το κακάο και το κονιάκ, όπως κάναμε πριν, και τα στρώνουμε πάνω από τη Νουτέλα.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με την κοφτή κουταλιά άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
- Σε ένα μπολ, έχουμε λιώσει την κουβερτούρα (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων) και την έχουμε αφήσει να κρυώσει καλά. Τη ρίχνουμε στη σαντιγί και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη σοκολατένια κρέμα.
- Αφήνουμε τη σοκολατένια κρέμα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα για να σφίξει. Μόλις σφίξει, τη στρώνουμε πάνω από τη δεύτερη στρώση σαβαγιάρ.
- Ζεσταίνουμε τα 300 γρ. κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (όχι να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το ηλιέλαιο. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή σοκολατένια γκανάζ.
- Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει για λίγα λεπτά, ώστε να γίνει πιο πηχτή. Τη στρώνουμε πάνω από τη σοκολατένια κρέμα.
- Γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει (π.χ. νιφάδες κουβερτούρας, κακάο ή ολόκληρους ξηρούς καρπούς).
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, ιδανικά για ένα βράδυ, ώστε να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις, να μαλακώσουν τα σαβαγιάρ και να αναδειχθούν οι γεύσεις.
Δημιουργός συνταγής: Aggeliki Ant
