Proja με φέτα (αλμυρή Κροάτικη πίτα με καλαμποκάλευρο σαν κέικ)

Αλμυρή Κροάτικη πίτα (Proja) με καλαμποκάλευρο και φέτα, κομμένη σε κομμάτια.
Αυτή η πίτα με καλαμποκάλευρο (την λένε Proja στα Βαλκάνια, και είναι σούπερ γνωστή!) είναι τόσο εύκολη που την φτιάχνουμε και με κλειστά μάτια. Είναι ουσιαστικά μια άλλη εκδοχή του κλασικού καλαμποκένιου ψωμιού (μπομπότα). Δεν θέλει ζύμωμα, απλά ανακατεύουμε τα υλικά και έτοιμη για τον φούρνο. Με το καλαμποκάλευρο και το γιαούρτι γίνεται απίστευτα αφράτη, σχεδόν σαν κέικ, αλλά αλμυρή. Είναι ιδανική για πρωινό, για κολατσιό στο γραφείο, ή ακόμα και για βραδινό με ένα μπολάκι γιαούρτι. Το μόνο δύσκολο είναι να περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να τη φάμε! Πάμε να τη φτιάξουμε, είναι πραγματική απόλαυση και θα εξαφανιστεί από το ταψί πριν το καταλάβουμε!

Υλικά

Για την πίτα

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. γιαούρτι (περίπου 1 κεσεδάκι, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών) 
  • 150 ml χλιαρό γάλα
  • 100 ml λάδι (ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
  • 250 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • προαιρετικά: σουσάμι για πασπάλισμα 

Για το άλειμμα (προαιρετικά)

  • 2-3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή κρέμα pavlaka (βλ. σημείωση)
Σημείωση για την Pavlaka: Η pavlaka είναι μια πηχτή κρέμα, σαν την ξινή κρέμα (sour cream) ή το πολύ πηχτό γιαούρτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πηχτό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά).

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα και λαδώνουμε καλά ένα μεσαίο τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί (περίπου 25x20 εκ.) ή δυο ορθογώνιες φόρμες. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο όσο προθερμαίνεται, ώστε να κάψει και αυτό. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη (ή μίξερ χειρός) τα αυγά μαζί με το λάδι μέχρι να ενωθούν. 
  3. Προσθέτουμε το αλάτι, το γιαούρτι και το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. 
  5. Σιγά-σιγά, ρίχνουμε τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ή τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν, προσέχοντας να μην το παρακάνουμε στο ανακάτεμα. Το μείγμα μας θα είναι ένας πηχτός χυλός. 
  6. Τέλος, θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και την προσθέτουμε στον χυλό. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά ελαφρά. 
  7. Βγάζουμε προσεκτικά το καυτό ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως μέσα τον χυλό. Η ζύμη θα αρχίσει να ψήνεται από κάτω αμέσως. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
  8. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει χρυσαφένια. 
  9. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Όταν βγει καθαρή και στεγνή, η πίτα μας είναι ψημένη. 
  10. Μόλις ροδίσει η πίτα μας, τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αλείφουμε με την κρέμα γάλακτος/γιαούρτι (pavlaka) και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 5 λεπτά ώστε να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρά και η κρέμα. 
  11. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια. Είναι υπέροχη σκέτη, αλλά ταιριάζει φανταστικά με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή ξινόγαλο, και συνοδεύεται τέλεια με αλλαντικά ή αγγουράκι τουρσί.