Έχετε αλεύρι, μαγιά και ένα κομμάτι φέτα στο ψυγείο; Τέλεια! Πάμε να φτιάξουμε αυτό το αφράτο χρυσαφένιο τυρόψωμο! Το αποτέλεσμα Θεϊκό!
Υλικά
- 4 κούπες αλεύρι (περίπου 600-650 γρ., κατά προτίμηση για όλες τις χρήσεις)
- 1 φακελάκι (περίπου 8-9 γρ.) ξηρή μαγιά
- 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (περίπου 30-40 ml, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
- 200 γρ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, τα αυγά και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας σφιχτός, κολλώδης χυλός ή μια μαλακή ζύμη (δεν θέλουμε σκληρή ζύμη, να είναι αρκετά μαλακή).
- Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο για περίπου μία ώρα. Θέλουμε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις η ζύμη μας φουσκώσει, προσθέτουμε το λάδι και τη θρυμματισμένη φέτα. Ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, ίσα ίσα για να ενσωματωθούν το λάδι και το τυρί στη ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα σε αυτό το στάδιο.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό στρογγυλό ταψί (περίπου 22-24 εκ.) ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στον πάτο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.
- Ψήνουμε το τυρόψωμο για περίπου 30 με 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί και το απολαμβάνουμε ζεστό.
Δημιουργός συνταγής: Βασιλικη Μπερμπιλαγκα
