
Αυτό το αφράτο κέικ πορτοκαλιού με το αρωματικό γλάσο είναι η τέλεια απόλαυση για κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά
Για το κέικ
- 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο
- 2 κούπες χυμός πορτοκαλιού
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση πορτοκάλι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κούπα νερό
- 1-2 κρόκοι αυγού (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Εναλλάξ προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα του αλευριού και τον χυμό πορτοκαλιού, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα του αλευριού.
- Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλινο καλαμάκι όταν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού να βράσει.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου και το αλεύρι και τα διαλύουμε στο νερό.
- Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το χυμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τους κρόκους αυγού αν θέλουμε.
- Μόλις κρυώσει το κέικ, το περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο.
Παρατηρήσεις:
- Μπορείς να γαρνίρεις το κέικ με καρύδια, ξύσμα πορτοκαλιού, με φέτες πορτοκαλιού ή ό,τι άλλο θέλεις.
Δημιουργός συνταγής: Theodosia Halvatzh