Σάμαλι



Μια συνταγή της κυρίας Sunday Lous για ΣΑΜΑΛΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σάμαλι

ΥΛΙΚΑ (για ζύμη)
Μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό
Μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. στραγγ. γιαούρτι
2 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια χλιαρό νερό
1 κουτ. Γλ.μαστίχα Χίου
2 βανίλιας
2 φακελάκια μπέικιν
1 κουτ.γλ.ζάχαρη

ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Φλούδες πορτοκαλιού
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θρυμματίζουμε τη μαστίχα με τη μία κουταλιά ζάχαρη.
Σ ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα σιμιγδάλια, τις βανίλιες, την τριμμένη μαστίχα και το μπέικιν.
Ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω απ το μπέικιν και συνεχίζουμε με το χλιαρό νερό, ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, διαλύοντας το γιαούρτι με το νερό, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη μαστίχα, δίχως να ανακατευτεί πάρα πολύ με το σιμιγδάλι από κάτω.
Θα αρχίσει να αφρίζει και αφού ρίξουμε όλο το νερό, ανακατεύουμε με όλο το μείγμα απαλά.
Όταν ομογενοποιηθεί, το ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί της κουζίνας, που αν θέλουμε λαδώνουμε ελαφρά και το στρώνουμε καλά με το χέρι.
Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί στον πάγκο να γίνει λεία η επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.
Για να κοπεί άνετα το σάμαλι, πρέπει αφού ψηθεί για λίγο (περί τα 15') και πάρει ένα ελαφρά κανελί χρώμα, να το βγάλουμε, να το κόψουμε όπως επιθυμούμε και μετά να το ψήσουμε μέχρι να γίνει, περίπου 45' συνολικά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι όλο μαζί.

ΣΙΡΟΠΙ
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και από σημείο βρασμού, μετράμε 4-5'.
Μετά ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το ρίχνουμε στο γλυκό όλο.
Αφήνουμε, ιδανικά μέχρι την επόμενη, πριν το σερβίρουμε.