Ένα αφράτο, ζουμερό και αρωματικό κέικ που δεν θα πιστεύετε ότι είναι νηστίσιμο! Ιδανικό για τον καφέ ή το τσάι σας, με λαχταριστό σοκολατένιο γλάσο που το απογειώνει. Μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία που θα λατρέψουν όλοι!
Υλικά για το κέικ
(Η κούπα είναι 250 ml)- 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ⅔ κούπας (150 ml) σπορέλαιο
- 2 κούπες άχνη ζάχαρη
- ½ κ.γ. σόδα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 3 βανίλιες
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. κακάο
Γλάσο σοκολάτας:
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
- 50 γρ. μαργαρίνη
Γλάσο ζάχαρης:
- 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 3 κ.σ. νερό (περίπου)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι, τις βανίλιες και τη σόδα.
- Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σταδιακά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά, ώστε να παραμείνει αφράτο.
- Κρατάμε 1 κούπα από το μείγμα και ανακατεύουμε μέσα το κακάο.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα.
- Ρίχνουμε το λευκό μείγμα και από πάνω το σοκολατένιο μείγμα με κουταλιές.
- Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε ελαφρά για να σχηματίσουμε νερά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο.
Γλάσο σοκολάτας:
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με τη μαργαρίνη.
- Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ με γραμμές.
- Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.
Γλάσο ζάχαρης:
- Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τη σοκολάτα, μόλις αυτή στεγνώσει λίγο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!