Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι και γλάσο σοκολάτας

Αφράτο νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και γλάσο σοκολάτας

Ένα αφράτο, ζουμερό και αρωματικό κέικ που δεν θα πιστεύετε ότι είναι νηστίσιμο! Ιδανικό για τον καφέ ή το τσάι σας, με λαχταριστό σοκολατένιο γλάσο που το απογειώνει. Μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία που θα λατρέψουν όλοι!


Υλικά για το κέικ

(Η κούπα είναι 250 ml)
  • 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
  • ⅔ κούπας (150 ml) σπορέλαιο 
  • 2 κούπες άχνη ζάχαρη 
  • ½ κ.γ. σόδα 
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
  • 3 βανίλιες 
  • ½ κ.γ. αλάτι 
  • 2 κ.σ. κακάο 

Γλάσο σοκολάτας:

  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας 
  • 50 γρ. μαργαρίνη 

Γλάσο ζάχαρης:

  • 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη 
  • 3 κ.σ. νερό (περίπου) 


Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι, τις βανίλιες και τη σόδα.
  2. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  3. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σταδιακά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά, ώστε να παραμείνει αφράτο. 
  4. Κρατάμε 1 κούπα από το μείγμα και ανακατεύουμε μέσα το κακάο. 
  5. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα. 
  6. Ρίχνουμε το λευκό μείγμα και από πάνω το σοκολατένιο μείγμα με κουταλιές. 
  7. Με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε ελαφρά για να σχηματίσουμε νερά.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο. 

Γλάσο σοκολάτας:

  1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με τη μαργαρίνη. 
  2. Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ με γραμμές. 
  3. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. 

Γλάσο ζάχαρης:

  1. Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. 
  2. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τη σοκολάτα, μόλις αυτή στεγνώσει λίγο. 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε. 
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
 
Αφράτο νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και γλάσο σοκολάτας

Δημιουργός συνταγής: Artemis Stamatis