
ΠΡΑΣΟΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- ½ κιλό πράσα (μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά), ζεματισμένα από τον βραστήρα
- 1 κιλό σπανάκι, ζεματισμένο από τον βραστήρα και καλά στραγγισμένο
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
- αν έχει πολλά υγρά θα βάλουμε λίγο φρυγανιά ή ρυζάκι και αν την κάνουμε αρτύσιμη 300 γρ. τυρί.
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια τα ζεματάμε και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν και βάζουμε και το σπανάκι για λίγο να πιει τα υγρά του.
- Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα.
- Αλατοπιπερώνουμε και αν βάλουμε το ρυζάκι το ρίχνουμε να σοταριστεί λίγο και σβήνουμε την φωτιά.
- Αφού κρυώσει η γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και 2 αυγά.
- Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο.
- Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων.
- Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο κιχί στο ταψί.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις.
- Τα τελευταία 20' ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
- Είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.
Δημιουργός συνταγής: Μαμαδιστικες συνταγες της Αργυρως Π