Μουσακάς



ΜΟΥΣΑΚΑΣ


Υλικά για ένα ταψί του φούρνου

6 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνισμά τους
700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατ. 
Τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για ½ ώρα περίπου.
Τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στύβεται με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά νερά. 
Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 
Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να σουρώσουν.
Ετοιμάζετε τον κιμά. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. 
Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι.
Σβήνετε με το λευκό κρασί. 
Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. 
Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά.
Βάζετε αλατάκι και πιπεράκι. 
Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. 
Τον αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. 
Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει και ρίχνετε το γάλα και κρύο δεν πειράζει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια. 
Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. 
Αδειάζετε το κασέρι και ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά, ΜΟΝΟ τους κρόκους ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. 
Την αφήνετε να περιμένει.
Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου και ακουμπάτε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά. 
Αδειάζεται τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε να πάει παντού και κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ. 
Την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και φουρνίζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και μέχρι από πάνω να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε τον να ηρεμήσει για ½ ώρα.
Αν θέλετε προσθέστε και μία στρώση κάτω από τις μελιτζάνες από στρoγγυλές πατάτες τηγανισμένες
Τις μελιτζάνες αντί τηγάνι τις βάζετε σε ένα ταψί αφού τις στραγγίσετε καλά και τις στρώνετε ωραία τις ραντίζετε με λάδι και τις σιγοψήνετε.
Εγώ εδώ έχω βάλει μία στρώση πατάτες μία στρώση μελιτζάνες κιμά μία στρώση ξανά μελιτζάνες κιμά και τέλος την κρέμα.
ΠΗΓΗ
Μουσακάς