Γαύρος μαρινάτος - Παραδοσιακός Μυτιλήνης



ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθιά του.
Τον πλένουμε καλά και το βάζουμε στο ξύδι μέσα σ’ ένα τάπερ, αφήνοντάς τον από 5 ώρες αν είναι πολύ ψιλός, έως 8 ώρες αν είναι χοντρός.
Στο διάστημα αυτό τον παρακολουθούμε βλέποντας αν ξεκολλάει το κόκαλό του και αν έχουν φύγει οι κοκκινάδες του αίματος από τα ψαχνά του.
Τότε και μόνο πετάμε το ξύδι καί σχίζουμε τον κάθε ένα γαύρο σε δύο φιλετάκια βγάζοντας το κόκκαλό του.
Τον τοποθετούμε σε στρώσεις στο τάπερ και πάνω σε κάθε στρώση ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπεριά και 2-3 μικρές φετούλες σκόρδου.
Προαιρετικά, αν θέλουμε, βάζουμε μαϊντανό .
Αφού στρώσουμε όλα τα κομμάτια του γαύρου, ρίχνουμε από πάνω λαδάκι ώστε να σκεπασθεί ο γαύρος και βάζουμε το τάπερ στο ψυγείο.
Στο σερβίρισμά του, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι και αλάτι αναλόγως τα γούστα μας.