Mπακαλιάρος με σκορδαλιά



ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ---> Μια συνταγή από τη σελίδα Sintayes.gr


Mπακαλιάρος με σκορδαλιά

Υλικά συνταγής
Για το μπακαλιάρο:
600-700 γρ. μπακαλιάρος
Για το χυλό/κουρκούτι:
3/4 φλ. τσαγιού μπύρα
2 κ.γ. λάδι
1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
Για τη σκορδαλιά:
1/2 κ. ψωμί της προηγούμενης μέρας, χωρίς την κόρα
6-8 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. ξύδι
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Για το μπακαλιάρο:
Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ [30 ώρες περίπου] σε μπολ με μπόλικο νερό που να τον σκεπάζει. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε το νερό 4-5 φορές. Όταν είναι έτοιμος τον καθαρίζετε από τις πέτσες του [και αν θέλετε και τα κόκαλα] τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με λεμόνι και σκορδαλιά.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, “βουτάτε” τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
Για το χυλό: Χτυπάτε σε μπολ τη μπύρα, το λάδι και τα δύο κροκάδια. Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. [1 ώρα]. Χτυπάτε το ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα, παίρνετε το χυλό από το ψυγείο και ενσωματώνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τηγανίζετε αμέσως.

Για τη σκορδαλιά:
Χρησιμοποιείστε κανονικό, σταρένιο ψωμί και όχι μαύρο. Μουλιάζετε για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό. [*]
Αφαιρείτε από τα σκόρδα το πράσινο φύτρο. Βάζετε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στυμμένο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, εναλλάξ με το ξίδι. Δοκιμάζετε ενδιαμέσως τη γεύση. Σταματάτε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή.
Προαιρετικά προσθέστε στη σκορδαλιά 1/4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη.