Αποξήρανση και φύλαξη σύκων



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΚΩΝ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αποξήρανση και φύλαξη σύκων

Προσωπικά λατρεύω τα αποξηραμένα σύκα....είτε σαν σνακ είτε στις σαλατες μου....είναι πραγματικά υπέροχα!!!!

Θα χρειαστούμε
Σύκα φρεσκοκομμένα βιολογικά όχι πολύ γινομενα
Μια ξύλινη μεγάλη επιφάνεια ή και διάτρητη ακόμα καλύτερα
Λαδόκολλα
Μεγάλα κομμάτια από τούλι
Γυάλινα βάζα με καπάκι για τη φύλαξη τους

Διαδικασία
Με μια βαμβακερή πετσετουλα ελαφρώς βρεγμένη καθαρίζουμε με προσοχή τα σύκα μας για τη σκόνη.
Χαράζουμε σταυρωτά με ένα μαχαιράκι τα σύκα και πατάμε ελαφρώς με το χέρι μας να ανοιξουν.
Τα τοποθετούμε σε μια ξύλινη επιφάνεια στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα γιατί θα αφήσουν τα σύκα τα μέλια τους.
Σκεπάζω καλά τα σύκα με τούλι για να μην καθίσουν ζωύφια και βάζουμε στον ήλιο για τέσσερις μέρες.....περίπου (ίσως και μια δυο μέρες περισσότερο , ανάλογα τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το φρουτο) μέχρι να στεγνώσουν καλά....όχι να παραψηθουν και να γίνουν πολύ σκληρά....να είναι στεγνά και ελαστικά!!!!!!
Μέρα παρά μέρα γυρίζουμε και αλλάζουμε τη λαδόκολλα αν χρειαστεί.
Φύλλαω σε γυάλινο βάζο , αφού κλείσω καλά και διατηρώ σε δροσερό σκιερό μέρος!!!!
Προσωπικά μου αρέσει να το ψιλοκόβω και να το φύλλαω για να είναι έτοιμα προς χρήση για τις σαλατουλες μου!!!!!