
Μια συνταγή της κυρίας Στέφη Σουγιουλτζή για ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Υλικά
Για ένα κιλό ζάχαρη...
Δύο ποτήρια νερό....
Και εικοσιπέντε κομμάτια καϊσια ή βερίκοκα
(Τα κουκούτσια από τα καϊσια δεν τα πετάμε, θα τα κάνουμε λικέρ....Αμαρέτο!!!)
Καθαρίζουμε την φλούδα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό....
Αφού τα τελειώσουμε όλα τα βάζουμε σε ασβεστόνερο για 12 ώρες....
Τα ξεπλένουμε καλά τρία- τέσσερα νερά κρύα.....και τέλος ένα με ζεστό νερό....
Τα βάζουμε σε ξινό και νερό για μια ώρα ακόμη......
Ετοιμαζουμε το σιρόπι και τα ρίχνουμε μέσα μόλις πάρει μια βραση..... χώρις να τα ξεβγαλουμε από το ξινό.......
Τα βράζουμε μισή ώρα και τα αφήνουμε....
Την άλλη μέρα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τρυπαμε με μια οδοντογλυφίδα...
Για να τραβήξουν μέσα τους σιρόπι και να είναι φουσκωτά....αν δεν τα τρυπίσουμε θα είναι μαραμένα.
Δύο ποτήρια νερό....
Και εικοσιπέντε κομμάτια καϊσια ή βερίκοκα
Εκτέλεση
Σκίζουμε με ένα μικρό μαχαιράκι το καϊσι από πίσω...και μετά με ένα αναδευτήρα του μίξερ , σπρώχνουμε το κουκούτσι από την επάνω μεριά για να βγει το κουκούτσι.....(Τα κουκούτσια από τα καϊσια δεν τα πετάμε, θα τα κάνουμε λικέρ....Αμαρέτο!!!)
Καθαρίζουμε την φλούδα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό....
Αφού τα τελειώσουμε όλα τα βάζουμε σε ασβεστόνερο για 12 ώρες....
Τα ξεπλένουμε καλά τρία- τέσσερα νερά κρύα.....και τέλος ένα με ζεστό νερό....
Τα βάζουμε σε ξινό και νερό για μια ώρα ακόμη......
Ετοιμαζουμε το σιρόπι και τα ρίχνουμε μέσα μόλις πάρει μια βραση..... χώρις να τα ξεβγαλουμε από το ξινό.......
Τα βράζουμε μισή ώρα και τα αφήνουμε....
Την άλλη μέρα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τρυπαμε με μια οδοντογλυφίδα...
Για να τραβήξουν μέσα τους σιρόπι και να είναι φουσκωτά....αν δεν τα τρυπίσουμε θα είναι μαραμένα.