Κοζανίτικα Γιαπράκια



Μια συνταγή του κυρίου Πασχαλη Νακ Νακ για ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ


Κοζανίτικα Γιαπράκια

Υλικά:
½ κιλ. κιμά μοσχαρίσιο ή κρέας σπάλα μοσχαρίσια ψιλοκομμένη
½ κιλ. χοιρινό κιμά ή κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι
¾ φλυτζ. τσαγ. Ρύζι γλασέ
1 ½ ποτήρι νερό
χυμό από 1 ½ λεμόνια
1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο λάχανο αρμιά ( λάχανο τουρσί)
Αλάτι ,
μαυρο πιπέρι ,μοσχοπίπερο, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο,
2 κ. σ βούτυρο φυτικό
2 κ.σ τοματοπελτέ ή 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

Εκτέλεση:
Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα της αρμιάς , αφαιρούμε με το μαχαίρι τα σκληρά και ινώδη κοτσάνια και κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος που μας αρέσει ( ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε).
Στον πάτο μιας κατσαρόλας ή γάστρας στρώνουμε μια σειρά από μικρές κλιματόβεργες ( εγώ δεν έβαλα ) και από πάνω 2-3 μεγάλα φύλλα αρμιάς για να μην τσικνώσουν τα γιαπράκια στο βράσιμο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τους κιμάδες , το ρύζι πλυμένο και το λάδι.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμύδι και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μαυροπίπερο , το χυμό από 1/2 λεμόνι και ½ ποτήρι αρμόζουμο ή ½ ποτήρι νερό για να είναι αφράτος ο κιμάς! Ανακατεύουμε καλά μαζί όλα τα υλικά .
Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση - περίπου μια κουταλιά μεγάλη της σούπας - ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου και γεμίζουμε ένα φύλλο της αρμιάς κλείνοντας και σφίγγοντας σε σχήμα που θέλουμε.
Τοποθετούμε ένα ένα τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ή την γάστρα σφιχτά και όταν γίνει η πρώτη σειρά πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ,ρίχνουμε λίγα σπυριά μοσχοπίπερο και ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού !
Συνεχίζουμε έως ότου καλύψουμε όλες τις σειρές!! Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ! θα ελέγχετε βέβαια κι άμα χρειαστεί και παραπάνω ή λιγότερο!