Ροξάκια



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΡΟΞΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ροξάκια

Ροξάκια φανταστικά.....με καρύδι και άρωμα πορτοκαλιού ......για το καφεδάκι μας !!!!!!
Ελάτε να ροξάρουμε!!!!

Υλικά
1 φλ. Λάδι ελαφρύ
1 φλ. γάλα χλιαρό
3 μεγάλα αβγά ή 4 μέτρια
1 κ.γ γεμάτη μαγιά ξηρή
1 κ.σ μπεικιν παουντερ
2 βανιλιες
1 πρέζα αλάτι
Για το καφέ μίγμα
1 κ.γ κανέλα
1-2 κ.σ γεμάτη κακάο
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
1/2 φλ ψιλοκομμένο καρύδι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ περίπου
(τα υλικά μου σε θερμοκρασία δωματίου)
Για το σιρόπι
5 φλ ζάχαρη
5 φλ. Νερό

Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ζυμώματος προσθέτω το χλιαρό γάλα , τη μαγιά και ανακατεύω.
Προσθετω το λάδι , τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα , τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά.
Από αυτό το μείγμα θα πάρω μία κούπα και θα το μεταφέρω σε μία άλλη λεκανίτσα.
Σε αυτό το μείγμα που πήρα θα προσθέσω την κανέλα το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο και θα ανακατέψω καλά.
Σταδιακά θα προσθέσω και το αλεύρι μου ( που έχω προσθέσει μεσα μια πρέζα αλάτι) και ζυμωνω μέχρι να έχω μία μαλακή ζύμη και εύπλαστη.
Μπορώ μέσα στη ζύμη μου να βάλω λίγα από το ψιλοκομμένα καρύδια που γράφει συνταγή
Κρατάω και λίγα για το σερβίρισμα.
Πάω τώρα στο λευκό μου μείγμα και προσθέτω κι εκεί σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμώνω μέχρι να έχω μία εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζω το λευκό μου ζυμαράκι στά τέσσερα όπως και το σκούρο.
Με το σοκολατένιο ζυμαράκι φτιάχνω τεσσερα μπαστουνακια πάχους περίπου 5 εκ. Και αφήνω στην άκρη.
( Βλέπε φωτό στα πρώτα σχόλια).
Ανοίγω τεσσερα φύλλα οβάλ όχι πολύ λεπτά με το λευκό ζυμαράκι.
Τοποθετώ το σκούρο μπαστουνάκι στην μία άκρη της λευκής ζύμης και τυλίγω σε ρόλο.
Κοβω ροξάκια σε πάχος περίπου δύο δάχτυλα.
Τα τοποθετώ σε ταψακι με λαδόκολλα.
Πατάω ελαφρώς με την παλάμη μου να απλώσουν .
Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στο αερόθερμο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνω τα ροξάκια να κρυώσουν.
Σε κατσαρολίτσα βράζω το σιρόπι μου για 2 λεπτά .
Περιχύνω σιγά σιγά τα κρύα ροξάκια με το καυτό σιρόπι .
Τα γυρίζω να μελωσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Αφήνω να τραβήξουν όλο το σιροπάκι.
Πασπαλιζω με επιπλέον καρύδι και σερβίρω.