Λαχανοντολμάδες με χωριάτικο λουκάνικο

Χειμωνιάτικοι Λαχανοντολμάδες με Λουκάνικο και Αυγολέμονο

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


Αυτή η εκδοχή λαχανοντολμάδων συνδυάζει τον κλασικό αγαπημένο συνδυασμό ρυζιού και κιμά με την ένταση του χωριάτικου λουκάνικου, δίνοντας ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και νοστιμιά. Ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα!


Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες:
  • 1 μεγάλο αφράτο λάχανο, λεπτόφλουδο 
  • 500 γρ. κιμά (χοιρινό ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο) 
  • 250 γρ. λουκάνικο χωριάτικο 
  • 2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι γλασέ 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • Άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα γλυκό μπούκοβο 
  • Αλάτι, πιπέρι 
  • Λίγο ελαιόλαδο 
  • Προαιρετικά: λίγο ψιλοκομμένο λάχανο για το μείγμα 

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
  • 1 κρόκο αυγού 
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι 
  • Χυμός από 2 λεμόνια 
  • Ζουμί από την κατσαρόλα 


Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε το περίβλημα από το λουκάνικο και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο ψιλοκομμένο λάχανο για να γίνει το μείγμα πιο αφράτο. 
  2. Χαράζουμε τον κορμό του λάχανου και το ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα. 
  3. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα. 
  4. Παίρνουμε κάθε φύλλο λάχανου, κόβουμε το σκληρό μέρος από τη βάση και τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση. 
  5. Τυλίγουμε σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. 
  6. Στρώνουμε 2-3 φύλλα λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας. 
  7. Από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σειρές. 
  8. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και αρκετό νερό ώστε να σκεπάζονται. 
  9. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τους ντολμάδες για βάρος. 
  10. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντολμάδες και να απορροφηθεί μέρος του υγρού. 

Σάλτσα αυγολέμονο:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το κορν φλάουρ (ή το αλεύρι) και τον χυμό λεμονιού. 
  2. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. 
  3. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 2-3 λεπτά). 
  4. Περιχύνουμε τη σάλτσα αυγολέμονο πάνω από τους λαχανοντολμάδες και σερβίρουμε ζεστούς. 


Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου 
 
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget