Τσουρέκια



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τσουρέκια

Τσουρέκια αφράτα και κορδάτα !!!

Υλικά
1 κούπα γάλα καυτό
3 1/2 κούπες ζάχαρη
200 γρ φρέσκια μαγιά
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κακουλέ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι( προαιρετικά)
1 κ.γ αλατι
10 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 κούπα βούτυρο αγελάδος ή φυτίνη λιωμένο ή μισό μισό και ζεστό
2 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
1 κούπα χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζω το προζύμι μου.
Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι και 1 κ.σ γεμάτη γεμάτη μέλι ( αλεύρι από το σύνολο της συνταγής) και φτιάχνω έναν χυλό.
Αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να κάνει φουσκάλες το προζύμι μου.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος βάζω τη ζάχαρη , το αλάτι και όλα τα μυρωδικά και κάνω μια γούβα στο κέντρο.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύω καλά με τη ζάχαρη και προσθέτω σιγά σιγά το καυτό γάλα.
Ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας το προζύμι.
Αναπιανόμαι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.
Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδες και τσιχλωτή.
Αφού τραβήξει το αλεύρι προσθέτω σταδιακά το ζεστό βούτυρο.
Ζυμώνω και διπλώνω το ζυμαράκι για να πιει το βούτυρο.
Αφήνω τη ζύμη μου καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πλάθω πλεξούδες και αφήνω πάλι να ανέβουν σε ζεστό μέρος.
Αλείφω τα τσουρέκια μου με αβγό ( κρόκο με λίγο γάλα) και ψήνω στους
170 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
Τυλίγω τα τσουρεκάκια μου με μεμβράνη όσο είναι ακόμα χλιαρά......(όχι πολύ ζεστά) για να κρατήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν μαλακά!