Ζακυνθινή φρυγανιά



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ζακυνθινή φρυγανιά

ή αλλιώς όπως το ξέρουμε εκμέκ με φρυγανιά!
Ένα υπέροχο εύκολο , γρήγορο , ελαφρύ και δροσερό γλυκό ......σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου.

Υλικά
Για ένα πυρέξ
1 πακέτακι (φρυγανιές 15 περίπου φρυγανιές)
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια τη βραστή
7 φλ του τσαγιού γάλα
8 κ.σ κοφτές ζάχαρη
Κανέλα για πασπάλισμα
350 γρ κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
100 γρ αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
Γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας για στόλισμα

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1/4 κγ μαστίχα σκόνη
ή 1 κ.σ υποβρύχιο μαστίχα
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Μια μικρή σημείωση....αν πάρετε φρυγανιές κλασσικές τις μεγάλες από το φούρνο της γειτονιάς σας....θα είναι ακόμα καλύτερα!

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρολίτσα.
Βάζω τη ζάχαρη και τη μαστίχα ανακατεύω καλά με ένα σύρμα και προσθέτω το κρύο νερό.
Ανακατεύω πάλι καλά να διαλυθεί η μαστίχα.
Σε δυνατή φωτιά ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη όχι να βράσει όμως το σιρόπι γιατί θα καεί η μαστίχα και θα κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αντίστοιχα αν βάλετε υποβρύχιο μαστίχα βράζετε το σιρόπι και προσθέτω το λεμόνι και το υποβρύχιο στο τέλος.
Στρώνω τις φρυγανιές στο πυρέξ και σιροπιάζω.
Αφού τραβήξουν το σιρόπι πασπαλίζω τις φρυγανιές με μπόλικη κανέλα.
Σε μία βαθιά κατσαρολίτσα βάζω τα 6 φλ γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν.
Διαλύω την άνθος αραβοσίτου στο 1 φλ γάλα που κράτησα.
Όταν πάρει βράση το γάλα στην κατσαρόλα ρίχνω την άνθος αραβοσίτου και ανακατεύω γρήγορα μέ χρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και την απλώνω πάνω στις φρυγανιές.
Αφήνω να κρυώσει και το βάζω στο ψυγείο.
Χτυπάω 350 γρ κρύα κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ κόφτη άχνη , σε σαντυγι και απλώνω πάνω από την κρέμα.
Στολίζω με γλυκό του κουταλιού κεράσι, νεραντζάκι και σύκο.
Πασπαλίζω με καβουρδισμένο αμυγδαλάκι και λίγη επιπλέον κανελίτσα!