
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 μεγάλο λάχανο γύρω στα τρία κιλά μου είχε φέρει μέσα στις γιορτές ο άντρας μου. Από αυτά τα αφράτα τα ωραία. Έβγαλα λοιπόν τα φύλλα για να μην χαλάσει και τα έβαλα στην κατάψυξη. Τα έβγαλα εχθές το βράδυ, τα άφησα να ξεπαγώσουν, και ήταν σαν να τα είχα ζεματίσει.
1 μεγάλη κούπα ρύζι γλασέ
2 καρότα τριμμένα
1 ντομάτα τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Στον πάτο της κατσαρόλας βάζω πάντα ή πατάτα κομμένη σε ροδέλες, ή λίγα φύλλα από τα λάχανα τα πιο χοντρά.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα προσθέτουμε αλάτι, χυμό ενός λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και νερό ίσα με τους ντολμάδες.
Καλύπτουμε με ένα ρηχό πιάτο και το βάζουμε στην εστία...όταν αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Κατόπιν σουρώνουμε τα ζουμάκια σε μία κατσαρόλα μικρότερη για να φτιάξουμε το αυγολέμονο... Στύβουμε ένα λεμόνι και μέσα διαλύουμε 2 κουταλάκια κορν φλάουρ... Χτυπάμε ένα έως δύο αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και σιγά-σιγά το ζεστό ζωμό... Γυρίζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα για να πάρει μία βράση και είναι έτοιμο.
Έγιναν πεντανόστιμοι!
Υλικά
Για τη γέμιση
500 με 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο1 μεγάλη κούπα ρύζι γλασέ
2 καρότα τριμμένα
1 ντομάτα τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.... Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα.Στον πάτο της κατσαρόλας βάζω πάντα ή πατάτα κομμένη σε ροδέλες, ή λίγα φύλλα από τα λάχανα τα πιο χοντρά.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα προσθέτουμε αλάτι, χυμό ενός λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και νερό ίσα με τους ντολμάδες.
Καλύπτουμε με ένα ρηχό πιάτο και το βάζουμε στην εστία...όταν αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Κατόπιν σουρώνουμε τα ζουμάκια σε μία κατσαρόλα μικρότερη για να φτιάξουμε το αυγολέμονο... Στύβουμε ένα λεμόνι και μέσα διαλύουμε 2 κουταλάκια κορν φλάουρ... Χτυπάμε ένα έως δύο αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και σιγά-σιγά το ζεστό ζωμό... Γυρίζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα για να πάρει μία βράση και είναι έτοιμο.
Έγιναν πεντανόστιμοι!
Δημιουργός συνταγής: Marina Hatzidaki