Φακόρυζο



Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΦΑΚΟΡΥΖΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Φακόρυζο

Υλικά
2 φλιτζ. ψιλή φακή
3/ 4 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες και με το ζουμί τους
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά με το λάδι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το νερό.
Σκεπάζουμε και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αλατίζουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να κρατάνε στο δόντι.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί, για να είναι το μείγμα υγρό.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού-φακής.
Σερβίρουμε!