Σιδηρόδρομος στη λαδόκολλα και πατάτες με φρυγανιά βουτυράτες



ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΒΟΥΤΥΡΑΤΕΣ ---> Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σιδηρόδρομος στη λαδόκολλα και πατάτες με φρυγανιά βουτυράτες

Προταση για Χριστουγενιατικο φαγητο που φτιαχναμε τοτε που ειμασταν πολλοι.
Το φαγητο δεν ειναι σημερινο.
Για τις κυριες που το ζητησαν σε σχετικη αναρτηση.

Στηθοπλευρα 2,5 - 3 κιλα οπως ειναι ολοκληρη.
3 - 4 κλωναρακια δεντρολιβανο, 
φετουλες σκορδου
1 φλ. του καφέ βαλσμικο, 
1/2 φλ του καφέ ελαιολαδο, 
2 κ.σ μουσταρδα απαλη. 
1,1/2 κ.σ παπρικα γλυκια, 
αλατι χονδρο, 
πιπερι, 
θυμαρι ή ριγανη

Απο το βραδυ τραβαμε και βγαζουμε μια πετσουλα που κρατα τα πλευρα. 
Τρυπουμε το κρεας και βαζουμε τις φετουλες του σκορδου. 
Κανουμε ενα ντρεσιγνκ με το βαλσαμικο, το λαδι, τη μουσταρδα και περναμε με το πινελο ολο το κομματι. 
Πασπαλιζουμε καλα με ολα τα μυρωδικα. 
Το αλατι το βαζουμε πρωτο να πιασει το κρεας. 
Κατοπιν την παπρικα να κοκκινισει η επιφανεια μετα τα υπολοιπα.
Παιρνουμε μια λαδοκολλα που να το χωρει, ή βαζουμε 2 κομματια χαρτι φουρνου σταυρωτα.
Τοποθετουμε περιμετρικα τα κλωναρακια του δενδρολιβανου κλεινουμε σε πακετο και αφηνουμε στο ψυγειο. 
Το πρωι ανοιγουμε, βγαζουμε τα κλωναρακια το δεντρολιβανου. 
Τυλιγουμε ξανα ομορφα τη λαδοκολα και δενουμε με σπάγκο.
Το πακετο τυλιγουμε ομορφα και σε αλουμινοχαρτο . 
Να τυλιχτει σωστα απ ολες τις πλευρες το ιδιο.
Τοποθετουμε το πακετο σε ταψακι ισα που χωρει, με τα πλευρα προς τα κατω.
Προθερμενουμε το φουρνο στους 160 - 170 βαθμους και το ψηνουμε ετσι για τουλαχιστον 4 -5 ωρες.
Απο κει και μετα ψηνουμε για ακομη 40 λεπτα στους 200 βαθμους 
Ετοιμο λουκουμι. Με πετσουλα απ εξω και ζουμερο μεσα.
Ειχε περισσεψει βεβαιως ντρεσιγκ το οποιο δε πεταξαμε αλλα χτυπαμε καλα με ενα πηρουνι και περιχυνουμε το κρεας.


Πατατες

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 πατατες μετριες ανα ατομο ή πατατες μπειμπι .
Τις πλενουμε καλα και τις βραζουμε με τη φλουδα. 
Δεν τις τσιμπαμε για να μην φυγει του φλουδι. 
Τις αφηνουμε ετσι μεσα στο νερο μεχρι να τις χρειαστουμε. 
Αν ειναι λεπτο δεν τις καθαριζουμε τις κοβουμε μεγαλα κυβακια. 
Ετοιμαζουμε ενα μιγμα απο τριμμενη φρυγανια αλατι και πιπερι. 
Πασπαλιζουμε καλα παντου αναπηδωντας τες μεσα στο σκευος που τις εχουμε κοψει.
Βαζουμε αντικολλητικο τηγανι να ζεσταθει ριχνουμε λαδακι μια κουταλια σουπας και ριχνουμε τοσες πατατες οσες παιρνει να ειναι απλωτες στον πατο μαζι με ενα κουταλακι του γλυκου βουτυρο αγνο.
Μετρια θελουμε τη φωτια προς δυνατη, με max το 9 θελουμε 7 .
Αναπηδαμε τις πατατες στο τηγανι για να ροδισουν απ ολες τις πλευρες. 
Ισως χρειαστει να τις κανουμε σε δοσεις. 
Επαναλαμβανουμε αν χρειαστει.
Λυνουμε το δεματακι μας, τοποθετουμε το κρεας μας στο σκευος που θα σερβιρουμε μαζι με τις πατατουλες.
Αν χρειαστει το κραταμε στο φουρνο που ειναι ζεστος αλλα οχι καλα κλειστος. 
Απο κομματι 2,5 κιλων εβγαλα 8 μεριδες καλες . 
Πιο λεπτες θα βγουν 10.
Ευχομαστε σε ολες/ους καλες γιορτες με τα αγαπημενα τους προσωπα γυρω απ το τραπεζι.