Τάρτα με μανιτάρια και γραβιέρα Αμφιλοχίας

Αλμυρή Τάρτα με Μανιτάρια και Γραβιέρα

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ


Μια γευστική και αρωματική τάρτα που συνδυάζει τη γλύκα των μανιταριών με την πλούσια γεύση της γραβιέρας Αμφιλοχίας. Η τάρτα αυτή είναι ιδανική για ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με τη νοστιμιά και τη μοναδική της υφή.


Υλικά

Για τη Ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. νερό


Για τη Γέμιση
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί


Για την Κρέμα
  • 2 1/2 κούπες γάλα
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη (100 γρ. για την κρέμα και 100 γρ. για την επικάλυψη)


Εκτέλεση

Για τη Ζύμη
  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το νερό μέχρι να γίνουν χλιαρά και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
  3. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο και τα πλάγια της ταρτιέρας.
  4. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και προσθέτουμε λίγα όσπρια για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στο κάτω μέρος του φούρνου, για 10 λεπτά.

Για τη Γέμιση
  1. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε τα υγρά να εξατμιστούν εντελώς.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το θυμάρι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Για την Κρέμα
  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
  2. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τα 100 γρ. γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  4. Αναμειγνύουμε τη γέμιση των μανιταριών με την κρέμα και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την προψημένη ζύμη.
  5. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 100 γρ. γραβιέρα.
  6. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει η γραβιέρα.

Η τάρτα μας είναι έτοιμη!
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!


Δημιουργός συνταγής: Voula Damala

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget