
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Μια γευστική και αρωματική τάρτα που συνδυάζει τη γλύκα των μανιταριών με την πλούσια γεύση της γραβιέρας Αμφιλοχίας. Η τάρτα αυτή είναι ιδανική για ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με τη νοστιμιά και τη μοναδική της υφή.
Υλικά
Για τη Ζύμη- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. νερό
Για τη Γέμιση
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Για την Κρέμα
- 2 1/2 κούπες γάλα
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 αυγό
- 200 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη (100 γρ. για την κρέμα και 100 γρ. για την επικάλυψη)
Εκτέλεση
Για τη Ζύμη- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το νερό μέχρι να γίνουν χλιαρά και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο και τα πλάγια της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και προσθέτουμε λίγα όσπρια για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στο κάτω μέρος του φούρνου, για 10 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε τα υγρά να εξατμιστούν εντελώς.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το θυμάρι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
- Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα 100 γρ. γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Αναμειγνύουμε τη γέμιση των μανιταριών με την κρέμα και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την προψημένη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 100 γρ. γραβιέρα.
- Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει η γραβιέρα.
Η τάρτα μας είναι έτοιμη!
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Voula Damala