
ΑΦΡΑΤΗ, ΤΡΑΓΑΝΗ, ΓΕΥΣΤΙΚΗ, ΥΠΕΡΟΧΗ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Υλικά για τη ζύμη
6 ποτήρια νερού αλεύρι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 ποτήρια νερού περίπου χλιαρό νερό αυτό το ρυθμίζουμε ζυμώνοντας,
μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο.
Στην λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και ρίχνοντας χλιαρό νερό ζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 ποτήρια νερού περίπου χλιαρό νερό αυτό το ρυθμίζουμε ζυμώνοντας,
μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το 1 ποτήρι χλιαρό νερό, τη μαγιά και λίγο αλεύρι να κάνουμε ένα χυλό τον οποίο σκεπάζουμε για να φουσκώσει.Στην λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και ρίχνοντας χλιαρό νερό ζυμώνουμε.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι,
1 ματσάκι μαϊντανό,
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα,
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος ξερό,
αλάτι,πιπέρι
Στην συνέχεια το στίβουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
1 ματσάκι μαϊντανό,
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα,
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος ξερό,
αλάτι,πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι, το τοποθετούμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.Στην συνέχεια το στίβουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Παρασκευή πίτας
Κάνουμε την ζύμη μπαλίτσες τις οποίες ανοίγουμε φυλλαράκια λαδώνοντας.
Ανά 4 φυλλαράκια, δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο, ανοίγουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε το ταψί τις κουζίνας και το τοποθετούμε εκεί.
Βάζουμε το σπανάκι παντού και φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο με την ίδια διαδικασία και το τοποθετούμε πάνω στο σπανάκι σουρώνοντάς το.
Χαράζουμε ελαφρώς, λαδώνουμε καλά και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, προθερμασμένο μέχρι να ροδοκοκκινήσει!
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
Ανά 4 φυλλαράκια, δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο, ανοίγουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε το ταψί τις κουζίνας και το τοποθετούμε εκεί.
Βάζουμε το σπανάκι παντού και φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο με την ίδια διαδικασία και το τοποθετούμε πάνω στο σπανάκι σουρώνοντάς το.
Χαράζουμε ελαφρώς, λαδώνουμε καλά και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, προθερμασμένο μέχρι να ροδοκοκκινήσει!
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou