Χταπόδι στη γάστρα, γαρίδες στο γκριλ, φάβα και μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα



Τέσσερις συνταγές της κυρίας Βασιλικής Φαρμάκη για ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ, ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΦΑΒΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Χταπόδι στη γάστρα, γαρίδες στο γκριλ, φάβα και μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Τέσσερις πεντανόστιμοι μεζέδες για να συνοδεύσουμε το τσιπουράκι μας!!

Χταπόδι στη γάστρα
Σε γάστρα τοποθετώ το χταπόδι με 2 φύλλα δάφνης, πιπέρι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, μπόλικο κρασί και 3 κουταλιές της σούπας λάδι. 
Ψήνω στους 200 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα. 



Γαρίδες στο γκριλ
Τις έβαλα σε ταψάκι στο γκριλ χωρίς λάδι, χωρίς τίποτα για 10 με 15 λεπτά το πολύ.



Φάβα
Μουλιάζω 500 γραμμάρια φάβα σε μπόλικο νερό για μισή ώρα. 
Στη συνέχεια σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρω σε λίγο λάδι 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και στη συνέχεια βάζω τη φάβα και 1,5 λίτρο νερό. 
Όταν πάρει βράση, χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και δεν ανακατεύω καθόλου, αλλά ξαφρίζω που και που. 
Σε μια ώρα περίπου είναι έτοιμη. 
Πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και αλατίζω. 
Σερβίρω με λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι και κάπαρη. 



Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα
Βράζω τα μαυρομάτικα για 40 λεπτά, τα στραγγίζω και τα κρυώνω. 
Στη συνέχεια ψιλοκόβω και ρίχνω μέσα κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, πιπεριές πολύχρωμες , άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λάδι.