Γαύρος μαρινάτος



ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ---> Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γαύρος μαρινάτος

Ένα εξαιρετικό ελληνικό σούσι, μετά τη σαρδέλα Καλλονής. 
Εύκολο, γρήγορο και οικονομικό.

1 κιλο γαυρος χοντρος
5 κ.σ. γεματες χοντρο αλατι
Ξυδι
Μαϊντανός
σκόρδο 
ελαιόλαδο

Αλατιζουμε με χοντρο αλατι το γαυρο και τον βαζουμε σε σουρωτηρι στο ψυγειο ενα διωρο.
Βγαζουμε και τον καθαριζουμε.
Κοβουμε με κοφτερο μαχαιρακι τα κεφαλια κρατωντας το γαυρο έτσι ώστε να βλεπει η κοιλια προς τα κατω. 
Κοβουμε τις ουρες με την κοιλια προς τα πανω. 
Πιεζουμε με τα χερια στο κατω μερος της κοιλιας. Αισθανομαστε το κοκαλο να ξεκολλά. 
Τον ανοιγουμε απο πανω προς τα κατω καθαριζοντας ταυτοχρονα απ' τα εντοσθια. 
Τραβαμε το κοκκαλο απ τη μεση. Βγαινει πανευκολα. 
Ξεπλενουμε και αφηνουμε στο σουρωτηρι να στραγγισει. 
Ψιλοκοβουμε μαϊντανό και σκορδο σε φετουλες. 
Σε ταπερ βαζουμε μια στρωση γαυρο και μια στρωση απο τα μυρωδικα.
Οταν τελειωσουν γεμιζουμε με ξυδι μεχρι που να το σκεπασει και προσθέτουμε λιγο αλατι ψιλο. 
Ετοιμο μεζεδακι για ουζο η τσιπουρακι.
Παιδια να το δοκιμασετε ειναι λουκουμι!
Εγω προτιμω αντι σκόρδου και μαϊντανού να βαζω πιπερι σε κοκκους και ενα καρπο παλι σε κοκκους απο ενα δεντρο. Στα μερη μας λεγεται κουκουτσια. Ο καρπος εχει υποξινη γευση και ελαφρα μυρωδια μαστιχας!