Αφράτα ψωμάκια για χάμπουργκερ

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 4,1/2 περίπου φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • Λίγο γάλα για άλειμμα

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά σκεπασμένα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το αλάτι, το αυγό και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνουμε και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σιγά - σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε μια ώρα σε ζεστό μέρος.
  6. Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. 
  7. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα, τα κάνουμε στρογγυλά η μακρόστενα και τα βάζουμε πάνω. τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε ακόμα μισή ώρα.
  8. Τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα ψήνουμε στους 200 για 12 λεπτά περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: Αλεξάνδρα Κυριάκη