Αρωματικό κέικ φουντουκιού



Μια συνταγή της κυρίας Λίζας Σαραντίδου-Πασιαλή για ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΪΚ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αρωματικό κέικ φουντουκιού

Το τέλειο κέικ για όσες/όσους λατρεύουν, όπως εγώ, το άρωμα των φουντουκιών.
Ό,τι πρέπει για τον απογευματινό καφέ μας.
Για να του δώσω μεγαλύτερη ένταση πρόσθεσα λίγο λικέρ φουντούκι αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Η συνταγή προέκυψε από το συνδυασμό ενός γερμανικού κέικ και ενός αμερικάνικου.
Δεν είναι πολύ γλυκό γι' αυτό του πάει η άχνη αλλά και το φουντουκένιο σιρόπι με μέτρο. 
Μπορούμε και να το περιχύσουμε με Μερέντα αραιωμένη με λίγο γάλα.

ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΜΑ ΚΕΪΚ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2,2 ΛΙΤΡΩΝ
Βούτυρο 1 πακέτο 250 γραμμ. (να έχει μαλακώσει πολύ)
Ζάχαρη 200 γραμμ.
Αλεύρι γ.ο.χ 300 γραμμ.
Φουντούκι ψιλοτριμμένο 200 γραμμ. (το αγοράζω έτοιμο, όταν φέρνει το Lidl)
Αυγά 4 μεγάλα
Βανίλια 2 σωληνάκια ή 1 κουτ. τσαγ. βανιλοζάχαρη
Μπέικιν πάουντερ, 5 κουτ. τσαγ.
Κρέμα γάλακτος light 150 ml ( ή γάλα 125 ml )
Λικέρ φουντούκι 60 ml (προαιρετικό, έβαλα Frangelico)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (προαιρετικό)
Ζάχαρη 100 γραμμ. και νερό 125 ml βρασμένα 3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λικέρ φουντούκι 40 ml και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βούτυρο, αυγά και κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου. 
Το αλεύρι κοσκινισμένο- με ένα τρυπητό- μαζί με το μπέικιν και μετά ανακατεμένο με το τριμμένο φουντούκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175στις αντιστάσεις (η δική μου φόρμα χρειαζόταν 170 βαθμούς).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη 6 - 7 λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, τη βανίλια και το λικέρ, αν βάλουμε.
Δεν πειράζει αν κόψει το μίγμα, θα στρώσει μετά.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα αλευριού/φουντουκιού εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Μόλις ενωθούν όλα σε μίγμα, δεν χτυπάμε περισσότερο.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε 50 λεπτά περίπου,
Στα 45 λεπτά αρχίζουμε να κάνουμε το τεστ της βελόνας που πρέπει να βγει στεγνή.
Προσοχή μην το παραψήσουμε και στεγνώσει.
Ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο και τη φόρμα.
Όταν χλιαρύνει το περνάμε με σιρόπι, με ένα πινέλο, να το πιεί σιγά - σιγά.
Προσωπικά προτιμώ την άχνη.
Και μια συμβουλή. Για να ξέρετε τη χωρητικότητα της φόρμας σας απλώς με μια δοσομετρική κούπα γεμίστε την με νερό.
Θα δείτε πόσο παίρνει σε λίτρα.