Μηλόπιτα ζυμωτή σε ρολά με πουρέ μήλου και καρύδια



ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΖΥΜΩΤΗ ΣΕ ΡΟΛΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Κατέρριψε κάθε φόβο γύρω από τις ζύμες με μαγιά. Τόσο εύκολη ζύμη. Ούτε να ζυμώνεις πολύ ούτε πολύωρο φούσκωμα!
Το αλεύρι ήταν το γνωστό καναδέζικο στην κίτρινη σακούλα.
Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
Το πόσο αφράτα βγήκαν τα ρολά μήλου δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Και με κλωστές!!
Αφού ψηθούν διαχωρίζονται σε ατομικές μερίδες. 
Χρησιμοποίησα για γέμιση γλυκό πουρέ μήλου που είχα στο ψυγείο. Εσείς μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο και να του προσθέσετε ζάχαρη κατά βούληση. Ή να βάλετε μαρμελάδα ή Μερέντα ή ταχίνι με κακάο, στα οποία θα αναμίξετε τριμμένα καρύδια, ή απλώς μια στρώση μαλακό βούτυρο, ζάχαρη και κανέλλα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΡΕ ΜΗΛΟΥ
3 κανονικά μήλα
100-150 ml ζάχαρη, άσπρη ή καστανή
50 ml νερό
Σε κατσαρολίτσα ρίχνεις τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια και με το νερό τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις μαλακώσουν πολύ ρίχνεις τη ζάχαρη, δοκιμάζοντας πόσο γλυκό θέλεις να είναι.
Σκέψου ωστόσο ότι η ζύμη δεν περιέχει πολλή ζάχαρη.
Βράζεις μαζί άλλα 5 λεπτά και πολτοποιείς με ένα πιρούνι.
Πρέπει να σωθούν όλα τα υγρά.
Κατεβάζεις, ρίχνεις 1 κ.γ. κανέλλα και ανακατεύεις.
Αφήνεις να κρυώσει καλά.
Διατηρείται σίγουρα 10 μέρες σε τάπερ στο ψυγείο.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250 - 300 ml. γλυκό πολτό μήλου
150 ml. τριμμένα καρύδια
½ κ.γ. κανέλλα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
50 ml. χοντροτριμμένο καρύδι
30 γραμμ. καλό βούτυρο
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
1 αυγό

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
450 - 470 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
2 τσιμπιές αλάτι
4 κ.σ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.γ. ξηρή μαγιά (dried active yeast)
50 γραμμ. καλό βούτυρο μαλακό
250 ml. γάλα χλιαρό ( 40 βαθμούς Κελσίου )
1 κ.γ βανίλια υγρή ή 1 σωληνάκι

Σε μεγάλο μπολ ρίχνεις τη ζάχαρη, το μισό γάλα και ανακατεύεις τη μαγιά.
Σκεπάζεις και αφήνεις 5-10 λεπτά.
Όταν αρχίσει να κάνει φουσκίτσες ρίχνεις τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το αλάτι, τη βανίλια και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι.
Δημιουργείς μια ζύμη στην οποία μετά προσθέτεις σε 2 δόσεις ζυμώνοντας το μαλακωμένο βούτυρο να το απορροφήσει.
Σε 5 λεπτά θα δεις να σχηματίζεται μια κανονική ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στο μπολ. 
Ίσως απειροελάχιστα στα χέρια. 
Αν χρειαστεί προσθέτεις 1 κουταλιά αλεύρι αλλά μη βάλεις πολύ και την κάνεις σκληρή!
Σκεπάζεις με μεμβράνη το μπολ και αφήνεις 20 λεπτά να φουσκώσει λίγο. 
Ειδικά το καλοκαίρι με τη ζέστη δεν χρειάζεται παραπάνω.
Ετοιμάζεις τη γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά της.
Λαδώνεις ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα/ταψάκι 28 εκατοστών. 
Τη ντύνεις με λαδόκολλα και τη βουτυρώνεις καλά.
Εγώ δεν το έκανα αλλά βοηθάει μετά για να βγει το γλυκό μας.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο μήκους 35 - 40 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστού.
Στρώνεις επάνω του τη γέμιση και από τη μακριά πλευρά του το τυλίγεις σε ρολό.
Κλείνεις με τσιμπιές τα ανοίγματα.
Το τραβάς λίγο κατά μήκος να γίνει 50 εκατοστά. 
Κόβεις με οδοντωτό μαχαίρι σε 10 κομμάτια των 5 εκατοστών. 
Τα αραδιάζεις με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στη βουτυρωμένη φόρμα να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Περνάς την επιφάνεια με λίγο χτυπημένο αυγό και πασπαλίζεις 50 ml τριμμένο καρύδι. 
Πάνω σε κάθε ρολό σκορπάς κομματάκια καλό βούτυρο.
Ψήνεις στον αέρα 190 βαθμούς επί 10 λεπτά και μετά άλλα 20 λεπτά στους 180.