Σούπερ σοκολατένιο κέικ



ΣΟΥΠΕΡ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ

Περιέχει μόνο κακάο αλλά το χρώμα του είναι σκούρο σαν λιωμένης κουβερτούρας. 
Μένει αφράτο και υγρό όσες μέρες κι αν περάσουν, μάλιστα γίνεται καλύτερο.
Είναι το πιο πετυχημένο σοκολατένιο κέικ που θα φτιάξετε ποτέ. 
Στο εξωτερικό κάνει θραύση.
Εγώ προσάρμοσα λίγο τις αναλογίες.
Οι φέτες του αλειμμένες με μαρμελάδα είναι το κάτι άλλο.
Περιχυμένες με σως σοκολάτας μετατρέπονται σε αξεπέραστη σοκολατόπιτα.
Το έψησα σε φόρμα ψωμιού 2,2 λίτρων. Kάνει και οποιαδήποτε φόρμα της ίδιας χωρητικότητας. Φουσκώνει πολύ!

Χρειαζόμαστε:
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
420 γρ. ζάχαρη
65 γρ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. σόδα φαγητού
¾ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 σωληνάκια
2 αυγά, μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml. σπορέλαιο
250 ml. γάλα χλιαρό
1 κ.γ. άσπρο ξύδι/μηλόξιδο
250 ml. καυτό, φρέσκο καφέ φίλτρου ή βραστό νερό με 1 σούπας στιγμιαίο καφέ ή σκέτο νερό

Ρίχνουμε το ξύδι στο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς αντιστάσεις.
Αν έχουμε μακρόστενη φόρμα τη ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ειδάλλως βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα πολύ καλά.
Κοσκινίζουμε μαζί αλεύρι - κακάο - μπέικιν - σόδα - αλάτι - βανίλια σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε μέσα ζάχαρη, ανακατεύουμε και μετά τα αυγά, λάδι, γάλα. 
Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να γίνει λείο μίγμα.
Προσθέτουμε τον καυτό καφέ και ανακατεύουμε καλά (έβαλα καφέ με άρωμα φουντούκι).
Το μίγμα θα είναι πολύ ρευστό.
Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε στην προτελευταία θέση από κάτω για 1 ώρα και 5 λεπτά.
Κάνουμε το τεστ της βελόνας να βγαίνει καθαρή. 
Αφήνουμε να σταθεί στον πάγκο 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 
Διατηρούμε σκεπασμένο με μεμβράνη.