Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά – να τις τρυπάει εύκολα το πιρούνι.
Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν και τις στραγγίζουμε.
Στο μούλτι χτυπάμε τη σκελίδα σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο. Η ένταση του σκόρδου θα «ψηθεί» λίγο από το ξίδι, χαρίζοντας αρώματα και βάθος.
Προσθέτουμε στο μούλτι τις βρασμένες πατάτες και 2-3 κουταλιές από το νερό που κρατήσαμε.
Χτυπάμε καλά το μείγμα, για περίπου 3 γύρους των 10-15 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνει απόλυτα βελούδινο και λείο.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε.
Μεταφέρουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Την απολαμβάνουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας μπακαλιάρο, κολοκυθάκια ή ψωμί χωριάτικο.
Μυστικά επιτυχίας
Το νερό από τις πατάτες κάνει τη σκορδαλιά πιο ελαφριά και βοηθά στη σωστή υφή, χωρίς περιττό λάδι.
Το μηλόξιδο χαρίζει πιο απαλή, φρουτώδη οξύτητα σε σχέση με το κοινό ξίδι.
Το μούλτι θέλει χτύπημα με διαλείμματα για να μην κολλήσει η πατάτα στα τοιχώματα και να μην υπερθερμανθεί το μείγμα.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!