Κουλουράκια πορτοκαλιού



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Κασσανδρεια για ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook Σπιτικές δημιουργικές απολαύσεις με την Άννα ...


Κουλουράκια πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 βανίλια
1 φακελάκι baking powder
1 κ.γ σόδα
Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
2 κρόκοι αυγών (για το άλειμμα) Αν τα θέλετε νηστίσιμα παραλείψτε τα αυγά
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.
Μέσα στο χυμό ανακατεύουμε την σόδα και μόλις αφρίσει το ρίχνουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το αλεύρι και ζυμώνουμε έως να μην κολλάει στα χέρια.
Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί .
Πλάθουμε κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε με κρόκο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς  σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά και για 15 αν τα προτιμάμε τραγανά.
Μετράμε τα υλικά με ποτήρι των (200 ml)!Η ζύμη όταν την πλάθουμε πρέπει να είναι λιπαρή και λεία!