Αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια με... πατάτα!!

Μια συνταγή της κυρίας Σοφίας Θεοδωρίδου για ΑΦΡΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ... ΠΑΤΑΤΑ!! από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια με... πατάτα!!

Υλικά
1 κιλό πατάτες, .. ΝΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ .. ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ..!!!
1 κιλό ζάχαρη,
150 γραμμάρια νωπή μαγιά,
1 φακελάκι μαχλέπι και 1 κακουλέ,
2 βανίλιες,
1 μπέικιν,
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
2 ποτήρια νερού σπορέλαιο,
2 1/2 κιλά αλεύρι "Κούλα",
σουσάμι

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, τις βράζουμε με μια πρέζα αλάτι και κρατάμε λίγο από το ζουμί και με το ραβδομπλέντερ τις κάνουμε πουρέ.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και λιώνουμε 150 γραμμάρια νωπή μαγιά και λίγο αλεύρι και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει.
Παίρνουμε τον πουρέ και τον βάζουμε στην κουζινομηχανή μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υγρά και το μείγμα με τη μαγιά.
Αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη που έχουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή.
Αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει η ζύμη.
Πλάθουμε έξι μεγάλα τσουρέκια , αφήνουμε 15 λεπτά πάλι να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου 40 λεπτά.
Από πάνω άλειψα μέλι που έλιωσα με λίγο χλιαρό νερό και πασπάλισα με σουσάμι.