Σπανακόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Φωτεινής Παρασκευοπουλου για ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)


Σπανακόπιτα

Συνταγή για το φύλλο:
800 γρ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτάκι Σουρωτή αναψυκτικό
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπα σπορέλαιο
Φυτίνη και σπορέλαιο για τα φύλλα.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και μετά λίγο - λίγο το αλεύρι.
Εγώ το κάνω στο μίξερ.
Κάνουμε ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί,.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια.
Ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου, παίρνουμε δύο τα λαδώνουμε, βάζουμε το ένα κάτω και με το δεύτερο το σκεπάζουμε.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ώστε να καταλήξουμε να έχουμε 10 μικρά φύλλα ζύμης σε σχήμα πιάτου.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κόβουμε στη μέση και ανοίγουμε 4 φύλλα το κάθε φύλλο ζύμης σε λεπτό φύλλο, λαδώνουμε και βάζουμε στο ταψί βάζουμε τη γέμιση, τα υπόλοιπα 2 φύλλα αλείφουμε με σπορέλαιο και Φυτίνη.

Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι, 
3 πράσα, 
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια, 
2 ξερά κρεμμύδια, 
1 ματσάκι άνηθο, 
1 ματσάκι μαϊντανό, 
λίγα φύλλα δυόσμο, 
800 γρ. φέτα,
4 κ.σ. ρύζι, 
αλάτι, 
πιπέρι.

Πλένω, κόβω τα χόρτα, τους ρίχνω αλάτι και τα ανακατεύω συνέχεια να μαραθούν.
Σε ένα τηγάνι με μισό φλ. λάδι σοτάρω τα ξερά κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Αφήνω να κρυώσουν.
Τα ρίχνω στα υπόλοιπα υλικά, ρίχνω φέτα πιπέρι.
Χαράζω την πίτα
Ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση για 1 ώρα και 30 λεπτά.