Φάβα με χρωματιστές πιπεριές σε σάλτσα ντομάτας



Μια συνταγή της κυρίας Matula Giasirani για ΦΑΒΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟΧΈΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Φάβα με χρωματιστές πιπεριές σε σάλτσα ντομάτας

Υλικά
500 γρ. φάβα
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Μουλιάζω τη φάβα μου από την προηγουμένη για 8 - 12ωρες. 
Την επόμενη τη σουρώνω, την ξεπλένω καλά, καλά, τη βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το φύλλο δάφνης, και νερό ίσα να την σκεπάζει. 
Μαγειρεύω σε δυνατή φωτιά στην αρχή, μέχρι να αρχίσει η φάβα να λιώνει, και χαμηλώνω το μάτι από το 9 στο 7, συνεχίζοντας να σιγο -μαγειρεύω, ανακατεύοντας κάπου κάπου, με ξύλινη σπάτουλα, για 30’. 
Προσθέτω σιγά - σιγά, και λίγο νερό, όταν χρειάζεται. 
Όταν σπάσει η φάβα μου και αρχίσει να λιώνει ακόμη περισσότερο χαμηλώνω κι άλλο την φωτιά στο 4 (όπου έχει γίνει υπέροχη και σαν χρώμα και στην μυρωδιά, το κρεμμύδι έχει λιώσει) βγάζω το φύλλο δάφνης και με την ξύλινη σπάτουλα μου κάνω δυνατές, παλινδρομικές κινήσεις μέχρι να διαλύσω έτσι την φάβα μου.
Χωρίς ραβδομπλέντερ που την καταστρέφει και την λασπώνει!
Αλατίζω, ανακατεύω απαλά και μεταφέρω σε πιατέλα. 
Κάνω βαθουλώματα με ένα κουτάλι και βάζω επάνω τις πιπεριές με την σάλτσα και μερικές ελιές χωρίς πυρήνα αν θέλω.
Τέλος ραντίζω με ελαιόλαδο.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ:
Υλικά:
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
2 πιπεριές κόκκινες κέρατο
3 πιπεριές καμπάνα ( κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
1 πιπεριά πράσινη
900 γρ. χυμό ντομάτας με μισή κόκκινη πιπεριά αλεσμένη μέσα
1 κουτ. σ. ξύδι βαλσαμικο
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρεζα πάπρικα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα.
Κόβω στα δυο και ξεσποριάζω τις πιπεριές. 
Στρώνω ταψί με λαδόκολλα, το αλείφω με λάδι, στρώνω επάνω τις πιπεριές με το κούφωμα προς τα κάτω, τις αλείφω με λάδι, τις αλατίζω και τις ψήνω στον φούρνο για 35’ μέχρι να αποκολληθεί η φλούδα τους από την σάρκα.
Τις βγάζω από τον φούρνο, τις κλείνω μέσα σε τάπερ να ιδρώσουν και να κρυώσουν. 
Μέχρι να συμβεί αυτό σε ευρύχωρο τηγάνι ρίχνω τον χυμό ντομάτας μαζί με τα σκόρδα κομμένα σε φέτες και την πάπρικα και περιμένω να πιει τα υγρά της η σάλτσα, για 20’ πανω – κάτω.
Όταν φτάσει να δένει ρίχνω το ξύδι στο κέντρο και ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι κάνοντας σπείρα από το κέντρο προς τα έξω. 
Το χρώμα της σάλτσας είναι συγκλονιστικό!
Σε αυτό το στάδιο αλατίζω, ρίχνω πιπέρι και το ελαιόλαδο με τον ίδιο τρόπο όπως το ξύδι.
Δοκιμάζω και υπάρχει περίπτωση να είναι ξινή. Αν είναι προσθέτω λίγη πάπρικα ακόμη.
Αποσύρω από την φωτιά, πάω στις πιπεριές, τις ανοίγω και τις ξεφλουδίζω πανεύκολα με αυτόν τον τρόπο. 
Τις κόβω λωρίδες και τις αναμειγνύω στην σάλτσα.