Παστίτσιο λαχανικών με βελούδινη, ελαφριά, τυρένια μπεσαμέλ


Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ, ΕΛΑΦΡΙΑ, ΤΥΡΕΝΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Παστίτσιο λαχανικών με βελούδινη, ελαφριά, τυρένια μπεσαμέλ

Ζουμερό και πεντανόστιμο!

Υλικά για ένα ταψακι 25*35
500 γρ μανιτάρια πόρτο μπελο
1 μεγαλη μελιτζάνα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 κ.γ πελτέ
λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
700 γρ πένες

Για τη μπεσαμέλ
1,5 λίτρο γάλα ελαφρύ
6 κ.σ γεμάτες κορν φλάουρ
2 αβγά
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
300 γρ κεφαλογραβιέρα
2 κ.σ βούτυρο
Αλάτι με προσοχή
Πιπέρι.

Εκτέλεση
Βράζω σε μπόλικο καλά αλατισμένο νερό τις πένες al dente.
Σουρώνω και λαδώνω ελαφρώς για να μην κολλήσουν.
Αφήνω στην άκρη.
Πλένω τη μελιτζάνα και την πιπεριά Φλωρίνης και κόβω τα λαχανικά σε μικρούς κύβους.
Από τη μελιτζάνα αφαιρώ πρώτα το περίβλημά της.
Σκουπίζω καλά με μία πετσέτα τα μανιτάρια τα οποία τα κόβω και αυτά σε κύβους.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτω και τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Τα σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνω και σβήνω με το κρασί.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και τον πελτέ.
Ανακατεύω και σιγοβράζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα μου.
Παίρνω ένα ταψάκι 25 * 35 και απλώνω τη μισή ποσότητα από τις πένες.
Απλώνω τα μισά λαχανικά και πασπαλίζω με λίγο τυράκι.
Από πάνω αδειάζω τα υπόλοιπα ζυμαρικά και
τελειώνω με την υπόλοιπη σάλτσα λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί και αφήνω στην άκρη.
Ετοιμάζω την μπεσαμέλ.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζω το 1 λίτρο γάλα με λίγο αλάτι πιπέρι και μία πρέζα μοσχοκάρυδο για να κάψει.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάω τα δύο αυγά και προσθέτω το μισό λίτρο γάλα που κράτησα.
Μέσα στο υγρό μείγμα διαλύω και το κορν φλάουρ.
Αφού κάψει το γάλα γυρίζω το μείγμα με το κορν φλάουρ στην κατσαρόλα μου και ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και την κεφαλογραβιέρα.
Απλώνω πάνω στα ζυμαρικά.
Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά λίγο επιπλέον τυράκι και αφήνω τσιμπιές από βούτυρο στην επιφάνεια εδώ και εκεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις.
Αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και μετά σερβίρω.