Μελιτζάνες σαβόρ με πατάτες και ντομάτα – το πιο εύκολο καλοκαιρινό φαγητό

Πολύχρωμο πιάτο με μελιτζάνες και πατάτες σάβορ περιχυμένες με κόκκινη σάλτσα ντομάτας και σκόρδο
Οι μελιτζάνες σαβόρ είναι ένα πανεύκολο και πολύ γευστικό καλοκαιρινό φαγητό με ρίζες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Τηγανητές ή ψητές μελιτζάνες και πατάτες, στρωμένες σε κατσαρόλα, περιχύνονται με πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και κανέλα. Ένα πιάτο που δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες, αλλά κερδίζει εντυπώσεις με τη νοστιμιά και την απλότητά του. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκια ντοματοσαλάτα και φέτα.
Αν αγαπάτε τις μελιτζάνες όσο κι εμείς, τότε αξίζει να δοκιμάσετε και αυτήν εδώ τη συνταγή για μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και φέτα στον φούρνο
Μελωμένες και εξίσου καλοκαιρινές και χορταστικές.

Υλικά

  • 3-4 μελιτζάνες (ιδανικά λευκές ή τσακώνικες)
  • 2-3 μεγάλες πατάτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και το σοτάρισμα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και μπόλικο αλάτι για 20-30 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν και να τραβήξουν λιγότερο λάδι.
  2. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες.
  3. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά και τηγανίζουμε και τα δύο λαχανικά (μελιτζάνες και πατάτες) σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η τηγανητή μελιτζάνα είναι νοστιμότερη.
  4. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα περιττά λάδια και μετά τα αραδιάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τις μελιτζάνες από τη μία, τις πατάτες από την άλλη.
  5. Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλει το άρωμά του (προσοχή να μην καεί).
  6. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  7. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, να μελώσει ελαφρώς.
  8. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τις μελιτζάνες και τις πατάτες, και αφήνουμε να πάρει το φαγητό δυο βράσεις στη χαμηλή φωτιά, να δέσουν οι γεύσεις.

Μια δροσερή ντοματοσαλάτα με φέτα και τρώμε βασιλικά!!


Δημιουργός συνταγής: Μαίρη Ηλιοπούλου