
ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- 150 γραμ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης ωμή
- 50 γραμ. σουσάμι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- κανέλα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- 2 γεμάτες κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι ζουμερό το χυμό και τη φλούδα
- 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν.
- Μόλις αρχίζει να βράζει αφήνουμε άλλο 1 λεπτό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με σπορέλαιο και στην άκρη γύρω - γύρω με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο.
- Από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο και αλείφουμε με σπορέλαιο εκτός από 5 εκατοστά, που αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε, και πάλι, με αλεύρι.
- Τυλίγουμε κυλινδρικά το φύλλο και προσέχουμε εκεί που αλείψαμε με το νερό και το αλεύρι να κολλήσει καλά.
- Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα και αφήνουμε στην άκρη.
- Βγαίνουν συνολικά 5 μπαστουνάκια.
- Αφήνουμε 20 λεπτά να κάτσει το φύλλο και να κολλήσει.
- Κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους των 1.5 εκατοστών και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
- Από το τηγάνι τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και κατευθείαν όσο είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε 1 λεπτό στο σιρόπι και τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κουρκουμπίνια.
- Πασπαλίζουμε προαιρετικά με φιστίκι και σουσάμι.