ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ
Κολοκυθόπιτά η Θεϊκή ανώτερη από μπακλαβά!!!
Η συνταγή μου είναι παλιά της μαμάς μου!!!
Είναι σαν μπακλαβάς αλλά έχει ένα επιπλέον υλικό, την κολοκύθα την μεγάλη την κίτρινη!!
Υλικά:
- 1 φλυτζάνα λάδι, στο τσιγάρισμα του κολοκυθιού
- 6 φλιτζάνες κολοκύθι βρασμένο, στυμμένο και τσιγαρισμένο
- 5 φλιτζάνες καρύδι
- 2 φλιτζάνες φρυγανιά
- 2 φλιτζάνες ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλλα
- 1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
- 4 αυγά χτυπημένα
- 1 φλυτζάνα λάδι, για μέσα στην πίτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Εκτέλεση
- Τσιγαρίζω τη βρασμένη και καλά στυμμένη κολοκύθα πολύ καλά, σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, προσοχή μην σας καεί!! Στέκεστε από πάνω!!
- Μόλις κρυώσει προθέτω με τη σειρά που τα γράφω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.
- Σε λαδωμένο ταψί Νο38 στρώνω στον πάτο 4 φύλλα κρούστας καλά λαδωμένα.
- Από πάνω ρίχνω το μισό μείγμα.
- Μετά άλλα 3 φύλλα λαδωμένα.
- Από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.
- Γυρίζω προς τα μέσα όλα τα φύλλα λαδώνοντάς τα, τοποθετώ από πάνω τα υπόλοιπα 4 φύλλα επίσης λαδωμένα.
- Κόβω τα εξέχοντα και χαράσσω σε κομμάτια.
- Καρφώνω σε κάθε κομμάτι ένα γαρυφαλλάκι και ραντίζω με νεράκι όλο το γλυκό.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για μια ώρα!!
Εν τω μεταξύ βράζω το σιρόπι με:
- 6 φλιτζάνες ΖΑΧΑΡΗ
- 5 φλιτζάνες ΝΕΡΟ
- 1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ
- Μετράω 7 λεπτά από το σημείο βρασμού και σβήνω αφού προς το τέλος προσθέσω 5 με 6 σταγόνες ΛΕΜΟΝΙ.
- Σιροπιάζω με ΧΛΙΑΡΟ ΣΙΡΟΠΙ το ΚΑΥΤΟ ΓΛΥΚΟ!

Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση
