Φανουρόπιτα



ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Και τώρα η συνταγή της μαμάς, καλοφάγωτη και του χρόνου!

Υλικά
1 ½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
4 κ.σ. κονιάκ
1 φλ. σταφίδες
1 κ.γ. κανέλα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με το κονιάκ και το νερό να μουσκέψουν και να φουσκώσουν.
Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα και με σύρμα δουλεύουμε πολύ γρήγορα με κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη. 
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με την κανέλα και το υγρό. 
Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. 
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε (αν θέλουμε ντύνουμε με χαρτί ψησίματος) στρογγυλό ταψί 32εκ. 
Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 1 ώρα. 
Θέλει καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία. 
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε μια σχάρα. 
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Credits: 
Φανουρόπιτα