ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Και τώρα η συνταγή της μαμάς, καλοφάγωτη και του χρόνου!
Υλικά
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. σταφίδες
- 1 κ.γ. κανέλα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με το κονιάκ και το νερό να μουσκέψουν και να φουσκώσουν.
- Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα και με σύρμα δουλεύουμε πολύ γρήγορα με κυκλικές κινήσεις να λιώσει η ζάχαρη.
- Στραγγίζουμε τις σταφίδες και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με την κανέλα και το υγρό.
- Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε (αν θέλουμε ντύνουμε με χαρτί ψησίματος) στρογγυλό ταψί 32εκ.
- Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 1 ώρα.
- Θέλει καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία.
- Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε μια σχάρα.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.