Μοσχαράκι στιφάδο στη γάστρα



ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρυζάκι, πατατούλες τηγανιτές ή με μακαρόνια.
Είναι τόσο νόστιμη η σαλτσούλα του!

Υλικά
2 1/2 κιλά μοσχαράκι από χτένι
2 κιλά κρεμμυδάκια κοκκάρια
2 σκ. σκόρδο
3/4 φλ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. λευκό κρασί
2 σφηνάκια ξύδι
1,5 κουτάκι χυμό ντομάτας
2 κ.σ γεμάτη πελτέ
2 φυλλαράκια δάφνη
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 ξύλο κανέλας
5 μπαλίτσες μπαχάρι
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
αλάτι και πιπέρι
1/2 κούπα νερό


Εκτέλεση
Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ:
Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια μου και τα βάζω στο νερό για όλο τη νύχτα! Με αυτό τον τρόπο φεύγει η σπιρτάδα και γλυκαίνουν.
Την επόμενη μέρα:
Στραγγίζω καλά τα κρεμμυδάκια μου και τα σοτάρω ελαφρώς με λίγο λαδάκι και τα κρατώ στην άκρη.
Από το λαδάκι που πέρασα τα κρεμμυδάκια, θωρακίζω το κρεατάκι μου καλά μέχρι να πάρει χρώμα γυρίζοντας και από τις δύο μεριές προσεκτικά έτσι ώστε να κρατήσει τα υγρά του μέσα.
Γυρίζω το κρέας μέσα στη γάστρα και προσθέτω το λάδι, το κρασί, το ξύδι, όλα τα μυρωδικά, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, το νερό, ανακατεύω λίγο και αλατοπιπερώνω.
Προσθέτω και τα κρεμμυδάκια μου και ανακατεύω ελαφρώς ανακινώντας τη γάστρα μου.
Σκεπάζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 2 με 2 μισή ώρες περίπου, να γίνει λουκούμι το κρεατάκι και να μελώσει ωραία η σαλτσούλα!



Credits:
Tzela Antonopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Μοσχαράκι στιφάδο στη γάστρα