Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού



ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Τραγανό και ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΟ!!!

Υλικά
1 κιλό μελιτζανάκια τσακώνικα
1 και 250 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξινό
3 βανίλιες
το χυμό από 2 λεμόνια
2,5 ποτήρια νερό
1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα
μια χουφτίτσα ασβέστη

Σε μία λεκάνη βάζω νερό και το χυμό από 2 λεμόνια
Καθαρίζω τη φλούδα από τα μελιτζανάκια με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και τα ρίχνω στη λεκάνη. Αυτό το κάνω για να μην μαυρίσουν. 
Αφού τα τελειώσω φτιάχνω ασβεστόνερο και τα βάζω εκεί για 6 ώρες.
Τα βγάζω, τα πλένω πολύ καλά και τα ζεματάω τρία νερά. Τα δύο για πέντε λεπτά και το τρίτο γύρω στα 10 μέχρι να καρφώνονται.
Τα σουρώνω και τα ρίχνω κρύο νερό και λίγα παγάκια. 
Τα σουρώνω, φτιάχνω νερό και ένα φακελάκι ξινό να τα σκεπάζει, βάζω ένα πιάτο από πάνω να είναι όλα μέσα στο νερό και τα αφήνω για μία ώρα.
Σουρώνω και τα στύβω με το χέρι μου να φύγουν τα πολλά υγρά.
Βάζω τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5 λεπτά και αφού έχω καρφώσει από δύο αμύγδαλα καβουρδισμένα και ένα ξυλάκι γαρύφαλλο τα ρίχνω μέσα.
Βράζω για 15 λεπτά και σβήνω την εστία. 
Σκεπάζω με μία πετσέτα κουζίνας και το καπάκι και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Το ξαναβάζω στη εστία και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Πριν το βγάλω από την εστία ρίχνω το χυμό ενός λεμονιού και τίς βανίλιες.
Αφού κρυώσουν τα βάζω σε αποστειρωμένα βάζα και τα φυλάω στο ψυγείο.



Credits:
Βουλα Πολυζου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού