Πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο!
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
3 καρότα σε ροδέλες
3 σέλερι
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες
μπόλικο μαϊντανό χοντροκομμένο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό
ρίγανη
μπούκοβο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
λίγη ζάχαρη
ζωμό λαχανικών
αλάτι
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
3 καρότα σε ροδέλες
3 σέλερι
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες
μπόλικο μαϊντανό χοντροκομμένο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
λίγο ελαιόλαδο
Για την σάλτσα ντομάτας
4 κ.σ. ελαιόλαδο1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό
ρίγανη
μπούκοβο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
λίγη ζάχαρη
ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί.
Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.
Εκτέλεση
Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες.Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί.
Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.
Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά!
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί.
Ρίχνετε μέσα τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.
Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.
Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά!
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί.
Ρίχνετε μέσα τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.
Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.
Δημιουργός συνταγής: Fotini Bahatouri