Ροξάκια



ΡΟΞΑΚΙΑ

Υλικά Συνταγής
1 φλ. γάλα φρέσκο χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 κ.σ ζάχαρη
1 φλ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
2 κ.σ. κονιάκ
2 μεγάλα αυγά σε θερμ. δωμ.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 πρέζες αλάτι
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για τη σοκολατένια ζύμη
3 κ.σ κακάο άγλυκο (κοφτές)
1 κ.γλ.κανέλα (κοφτό)
Λίγα καρύδια σπασμένα

Για το σιρόπι
2½ φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
χυμό από μισό μικρό λεμόνι

Εκτέλεση
Για τα ροξάκια της γιαγιάς το βασικό είναι να τηρήσετε τους χρόνους αναμονής και ξεκούρασης της ζύμης.
Είναι μια εύκολη συνταγή αλλά η αναμονή είναι απαραίτητη για να γίνουν τα ροξάκια της γιαγιάς αφράτα και φανταστικά.

Για τη ζύμη
Για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα ροξάκια της γιαγιάς, πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε τη μαγιά να ξυπνήσει, να ενεργοποιηθεί για 5-10′ μέχρι φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην επιφάνεια.
Τότε, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα, το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα γύρω από το κουτάλι.
Η ζύμη σε αυτή τη φάση είναι λαδερή, μαλακή και εύπλαστη. Παίρνουμε τη μισή ζύμη και τη βάζουμε σε άλλο μπολ.
Η μία ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα προσθέσουμε λίγο έξτρα αλεύρι. Τη ζυμώνουμε να πιει το αλεύρι και τη βγάζουμε στον πάγκο. Μερικά ανοίγματα και ζυμώματα της λευκής ζύμης στον αλευρωμένο πάγκο είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνει πολύ ελαστική.
Αφού η λευκή ζύμη γίνει λεία και απαλή, την ξαναβάζουμε στο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45′ -1 ώρα.
Για τη σοκολατένια ζύμη της γέμισης στα ροξάκια της γιαγιάς
Στο άλλο μπολ με τη ζύμη, πασπαλίζουμε με κακάο και κανέλα και ζυμώνουμε τα υλικά.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε με τραβήγματα.
Όταν γίνει λεία και απαλή την βάζουμε πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45′ -1 ώρα.
Δίνουμε σχήμα στα ροξάκια
Θα ετοιμάσουμε δυο ρολά ζύμης, για μεγαλύτερη ευκολία και για να βγουν τα ροξάκια της γιαγιάς ομοιόμορφα.
Η λευκή ζύμη θα είναι το φύλλο μας και η σοκολατένια ζύμη θα είναι η γέμιση μας.
Αφού φουσκώσουν λοιπόν οι ζύμες, τότε χωρίζουμε τη λευκή ζύμη σε δυο μέρη και τη ζύμη με κακάο σε δύο μέρη.
Με την λευκή ζύμη θα ανοίξουμε φύλλο και θα γεμίσουμε με τη ζύμη κακάο που πλάθουμε σε φυτίλι κυλινδρικά όπως κάνουμε για τσουρέκια.
Με ένα χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο τη λευκή ζύμη.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης με κακάο και το πλάθουμε σε φυτίλι όπως το τσουρέκι.
Τοποθετούμε τη ζύμη με κακάο πάνω στη μια πλευρά του φύλλου και σφιχτά τυλίγουμε σε ρολό.
Ακουμπάμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω. Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό ζύμης για τα ροξάκια της γιαγιάς.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε φέτες των 2 εκατοστών.
Ακουμπάμε τα ροξάκια αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν, σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα ροξάκια, σκεπάζουμε τις λαμαρίνες με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′.

Για το σιρόπι
Ωστόσο, ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Σιροπιάζουμε τα ροξάκια της γιαγιάς με το 1 κρύο και το άλλο ζεστό.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το χυμό) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη κι αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι. Από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, δεν ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για 3΄. Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε το λεμόνι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Βάζουμε στο φούρνο τα ροξάκια και τα ψήνουμε για περίπου 20′ να ροδίσουν.
Αφού βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο τα αφήνουμε να σταθούν 3-5′ και μετά λίγα λίγα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
Αν τα προτιμάτε πολύ ζουμερά, συγκεντρώστε τα όλα σε μια λαμαρίνα και περιχύστε τα μέσα στο ταψί με σιρόπι. Έτσι θα γίνουν πολύ ζουμερά. Αναποδογυρίστε τα ροξάκια να ρουφήξουν σιρόπι. Αφήστε τα ροξάκια της γιαγιάς να τραβήξουν το σιρόπι μέσα στο ταψί και να κρυώσουν τελείως.
Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές μπολ για να παραμείνουν αφράτα και λαχταριστά.



Credits:
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (συνταγή)
Georgia Karakidou (εκτέλεση)
Μπαχάρι και κανέλα.
Ροξάκια