ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Αυτή η σπανακοτυρόπιτα είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα χόρτα και το τραγανό χειροποίητο φύλλο. Με φρέσκα μυρωδικά και πλούσια γέμιση από φέτα, θα γίνει σίγουρα αγαπημένη επιλογή για τις βραδινές λιγούρες ή οποιοδήποτε γεύμα. Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με μια πίτα που θα λατρέψουν όλοι.
Υλικά
Για το φύλλο:- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει για να σχηματιστεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη)
Για τη γέμιση:
- Σπανάκι (κατά προτίμηση)
- Λάπατα
- Τσουκνίδα
- Παζιά
- Πράσα
- Φρέσκα κρεμμυδάκια
- Άνηθο
- Μαϊντανό
- 300 γρ. φέτα (τριμμένη με το χέρι)
- Αλάτι (κατά προτίμηση)
- Λάδι (για τα χόρτα)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.
- Πλένουμε καλά τα χόρτα (σπανάκι, λάπατα, τσουκνίδα, παζιά, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό) και τα ψιλοκόβουμε.
- Ρίχνουμε αλάτι και λίγο λάδι στα χόρτα και τα τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε τη φέτα στα χόρτα και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε σε ρολά.
- Τα λαδώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C με αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ροδίσει.
- Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
